Belangrijke getuige in proces viervoudige moord spoorloos (UPDATE)

Een man die de eerste getuige was van de viervoudige moord in Enschede is spoorloos. Het was deze man die – in tegenstelling tot steeds gedacht – degene is geweest die de vier lichamen op 13 november vorig jaar ontdekte. De getuige is een illegaal in Nederland verblijvende Vietnamees, zo blijkt uit dossiers die RTV Oost heeft ingezien.

Wietknipper

De Vietnamees, was een “wietknipper” die wel eens klusjes deed voor de doodgeschoten growshophouder Tuan Nguyen. Op de dag van de vier moorden had growshophouder Tuan hem rond 14.00 gebeld met de vraag of hij iets wilde helpen sjouwen. in zijn verklaring zegt hij dat hij rond 14.30 bij de growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat arriveerde. Hij trof een bloedbad aan. De Vietnamees zegt dat hij de levenloze Tuan nog door elkaar heeft geschud en toen weg is gelopen.

‘Bloed’

Vervolgens vertelde hij het aan zijn vriendin die belde met Tuans vrouw. Zij fietste naar de growshop en begon te schreeuwen: ‘bloed, dood, mijn man!’. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat zij degene was die de levenloze lichamen zou hebben ontdekt. Dat blijkt dus de nu spoorloze Vietnamees te zijn. De Vietnamees heeft zichzelf bij de politie gemeld, dat was enkele dagen na de moord. De politie heeft hem toen aangehouden en na zijn verklaring op vrije voeten gesteld. Daarna is hij ondergedoken. Hij werkt in het wietcircuit in Twente en heeft geen geldige verblijfsvergunning. Hij is geen verdachte in de moordzaak. (tekst gaat door onder reclame)

Telefoontje

Opmerkelijk is dat de vrouw van Tuan tegenover de politie aanvankelijk verzweeg dat ze, voordat ze naar de growshop fietste, al een telefoontje had gekregen over wat er gebeurd zou zijn. De verklaring van haar zoon sluit aan op het verhaal van de nieuwe getuige. Hij zei dat hij zijn moeder thuis had horen schreeuwen over zijn vader. Kennelijk was zij toen net gebeld. In het dossier blijkt uit telefoongegevens dat de vrouw inderdaad is gebeld door de vriendin.

Bewijs

Een vraag voor de rechtbank – en de advocaten van de verdachten – is of de illegale Vietnamees die de lichamen ontdekte nog iets belangrijks kan hebben gezien. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag op de zitting aangekondigd dat er een zoekactie op touw zal worden gezet om de getuige te vinden.

Overigens lijkt er aardig wat bewijs te zijn tegen de drie hoofdverdachten: een Hengelose vader en zijn twee zonen. Justitie zegt over belastende vingerafdrukken en dna-materiaal te beschikken, naast beelden van beveiligingscamera’s in de buurt.

Undercovers

De politie heeft in de zaak undercoveragenten ingezet, dat zegt advocaat Yehudi Moszkowicz, die een Bredase medeverdachte bijstaat. Dat is een vrouw die zou hebben bemiddeld bij het verkrijgen van de moordwapens. Undercovers zouden haar hebben geïntimideerd en zo gedwongen hebben verhoord. Ook namen ze haar telefoon af.

Eén van de undercovers deed zich voor als familielid van de drie hoofdverdachten in de moordzaak. Het was een boomlange Joegsolaaf, aldus Moszkowicz. ‘Dit is een veel te zwaar middel geweest.’ Moszkowicz zegt dat zijn client niet is gevraagd om gewoon naar het bureau te komen.

Zie ook:

Verdachte viervoudige moord Enschede overgeplaatst na doodsbedreiging