Belasting betalen is niets voor Cosa Nostra

In de Italiaanse gemeente Castelvetrano is het percentage van bewoners dat nooit gemeentebelasting betaalt het hoogst: 65% betaalde tussen 2012 en 2017 geen belasting. Opvallend: de beroemdste zoon van Castelvetrano is Italië’s nummer 1 voortvluchtige crimineel.

42 miljoen

Er ligt in Castelvetrano (ruim 30.000 inwoners) een onbetaalde rekening van 42 million euro aan belastingpenningen, zo blijkt uit onderzoek van de Italiaanse overheid. Toch is het leven in dit afgelegen hoekje in het oostelijke binnenland van Sicilië – dichtstbijzijnde stad: Trapani – gewoon zijn gangetje gegaan. Toeristen bezoeken de oudheden en de groene olijven zouden nog steeds de beste ter wereld zijn.

Mensen betalen liever pizzo aan de Cosa Nostra dan belasting. Weigeren pizzo af te dragen aan de maffia betekent een grotere kans op narigheid dan belasting weigeren.

Het probleem in Castelvetrano lag vooral op het gemeentehuis, dat zo was geïnfiltreerd door de maffia dat vorig jaar zomer de gehele gemeenteadministratie werd ontbonden en een speciale commissie de zaak moest gaan schoonvegen.

Messina Denaro

Uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat Castelvetrano tussen 2012 en 2017 32 miljoen binnenkreeg van de Staat. In de begrote inkomsten van de eigen belastingen bleek een gapend gat van 42 miljoen. Burgers stuurden aanslagen terug of negeerden de brieven. Gemeenteambtenaren lieten het op zijn beloop. Vreemd genoeg bleven alle diensten toch functioneren.

De gemeente ligt op een trein waar de maffia nog heel veel invloed heeft. Italiaanse autoriteiten vermoeden dat de meestbezochte crimineel van het land – Matteo Messina Denaro (55) – zich schuilhoudt in het moeilijk toegankelijke platteland rond Castelvetrano, gesteund door een netwerk van lokalen dat hem verzorgt en beschermt. Messina Denaro is geboren en getogen in Castelvetrano en is al twintig jaar voortvluchtig. In 1993 is hij voor het laatst gezien. Jaar in jaar uit zijn er invallen en doorzoekingen van politiemensen die Messina Denaro hopen te vinden.

De stilte

‘De stilte, dat is wat dit stadje het best karakteriseert’, zegt een ambtenaar van de commissie die de gemeente onder curatele heeft gesteld in de Telegraph, ‘we weten dat er geheel verborgen krachtige elementen een rol spelen’. Hij wil maar zeggen: iedereen kent iedereen in Castelvetrano maar niemand weet iets.

Eerder deze maand werd bekend dat zijn commissie erin is geslaagd vorig jaar 1,4 miljoen aan penningen alsnog te innen.

De verstrengeling van belangen ligt gecompliceerd in het gebied rond Trapani. Geprivatiseerde nutsbedrijven, zoals water- en afvalbedrijven, blijken ook grote belastingschulden te hebben. Van elektriciteitsbedrijven die windmolens exploiteren is bekend dat ze banden hebben met Messina Denaro.

Zie ook:

Jacht op de laatste super-capo

Comeback van de Cosa Nostra