Belastingdienst scant drie miljard kentekens

De politie fotografeert jaarlijks drie miljard kentekens. Ook de Belastingdienst mag daarin grasduinen. Dat schrijft NRC-Next op basis van gegevens uit een rechtszaak die vrijdag bij het gerechtshof in Den Haag dient. Het gaat om opnames van politiecamera’s die langs de verschillende wegen zijn geplaatst.

Controles

De Belastingdienst mag gebruik maken van het politiesysteem van ANPR waarbij automatisch kentekens worden herkend. De foto’s zijn bedoeld om bijvoorbeeld gestolen of gesignaleerde auto’s snel te kunnen opsporen, maar ze gaan ook direct naar de Belastingdienst. Die kan zo controles uitvoeren, bijvoorbeeld of auto-bezitters wegenbelasting betalen of, in het geval van leaserijders, juiste opgave hebben gedaan van privé-kilometers.

“Databank Auto”

Een leaserijder heeft de rechtszaak aangespannen omdat hij vindt dat de massale controle door de Belastingdienst een onwettige inbreuk vormt op de privacy. Uit de zaak blijkt dat het aantal kentekenfoto’s enorm is toegenomen. Twee jaar geleden kreeg de Belastingdienst jaarlijks nog ‘maar’ 120 miljoen van deze kentekenfoto’s binnen. De Belastingdienst blijkt jaarlijks ongeveer zeven miljoen foto’s op te slaan in de zogeheten Databank Auto. Daar mogen ze tot maximaal zeven jaar worden bewaard. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft grote kritiek op die regeling.