‘Beleggers voor 43 miljoen gedupeerd’

De FIOD heeft dinsdag drie verdachten aangehouden in een onderzoek naar een miljoenenfraude met beleggingen. Het zijn twee mannen van 30 en 64 jaar en een 54-jarige vrouw uit Soest en Amstelveen. Ze zouden voor 43 miljoen euro hebben opgehaald bij beleggers met de belofte van hoge rendementen en een groot aantal zekerheden en garanties.

Het functioneel parket verdenkt de drie van oplichting, beleggingsfraude, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Donderdag zijn de verdachten door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. Er is door de FIOD voor miljoenen euro's beslag gelegd op waardevolle goederen.

Vastgoed

Het strafrechtelijk onderzoek naar de vermoedelijke piramidefraude startte na aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De verdachten boden obligaties aan via verschillende bedrijven met de volgende namen: Hypothecaire Vastgoed Obligaties B.V. (HVO), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 2 B.V. (HVO 2), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 3 B.V. (HVO 3), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 4 B.V. (HVO 4), Duitse Investerings Maatschappij Holland B.V. (DIM Holland), Weststaete B.V., Weststaete Hypo Fund B.V., Weststaete Spread Fund B.V., Weststaete Residential Fund B.V., Weststaete Property Fund B.V., DPF Vastgoed B.V. (voorheen Duits Participatiefonds B.V.), DPF Vastgoed Flexfonds B.V., DPF Verzekerd Vastgoedfonds B.V. en Borghaege / German German Profits Bonds.

Duitsland

Volgens de prospectussen zou met het ingelegde geld onroerend goed in Duitsland aangekocht worden. Het vermoeden is echter dat slechts een deel van het geld is gebruikt voor de aankoop van onroerend goed. Het overige bedrag is vermoedelijk gebruikt voor privé-uitgaven van verdachten en om de rentebetalingen aan andere beleggers te betalen. Om de rentebetalingen te kunnen blijven doen zijn daarnaast nieuwe obligatieleningen uitgeschreven en gelden aangetrokken van beleggers.

Rolex

De FIOD heeft dinsdag doorzoekingen gedaan in twee woningen in Soest en Amstelveen en vijf bedrijfspanden in Amersfoort, Baarn, Amsterdam en Amstelveen. Er is beslag gelegd op circa 70 bankrekeningen in Nederland, verschillende dure personenauto's (zoals twee Mercedessen, een Jaguar en een Porsche), meerdere horloges waaronder Rolex horloges en een woonhuis. Bij de doorzoekingen in de woningen werden diverse wapens aangetroffen, waaronder een vuurwapen. De wereldwijde inbeslagname van goederen is niet alleen gericht op waarheidsvinding, maar ook op het achterhalen van vermogensbestanddelen. 

De FIOD organiseert een bijeenkomst voor gedupeerde beleggers. De beleggers krijgen hiervoor een uitnodiging. Zij worden gevraagd zich te organiseren.