‘Beleggingsfondsen dupeerden voor miljoenen’

Frauduleuze beleggingsfondsen uit de regio Arnhem hebben ruim duizend mensen in het hele land opgelicht voor tientallen miljoenen euro’s. Dat blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. De groep oplichters opereerde volgens de krant in wisselende samenstelling.

Tipje

Ze werkten al ruim tien jaar samen. De zaak die onlangs bekend werd naar aanleiding van een fraudeonderzoek van de FIOD naar windenergie blijkt maar een tipje van de sluier te zijn. De groep verdachten verleide telkens opnieuw mensen geld te steken in vakantiewoningen, zonnepanelen of windmolens. De beleggingsfondsen als Centurion, Bali Investments en Hollandsche Wind haalden in korte tijd heel veel geld binnen en gingen daarna failliet.

Steeds opnieuw

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben de conclusies van De Gelderlander bevestigd. De krant sprak tal van gedupeerden die zich vaak schamen dat ze erin zijn getrapt en zo spaargeld, erfenis of pensioen kwijtraakten.

In de zaak van het Oosterbeekse bedrijf Hollandsche Wind zijn drie verdachten aangehouden, twee zitten er nog vast. Bronnen zeiden tegen De Gelderlander dat de aanpak van het netwerk faalt waardoor de fraudeurs steeds opnieuw beginnen.