Belgen zoeken weer naar wapens Bende van Nijvel

De Belgische politie is bij een oude mijn op bij Bergen op zoek naar sporen van de Bende van Nijvel. Er is mogelijk een auto met een lijk of wapens begraven of in een schacht gereden. De mijnen werden in 1990 door tipgevers aangewezen als plek waar de bende voertuigen gedumpt zou hebben.

De criminelen zouden de auto's via een veldweg tot de mijnen zijn gereden. Daardoor kwamen ze tot achter de inmiddels verlaten gebouwen, waardoor ze ongemerkt de auto's konden begraven of in een schacht of koker dumpen. Volgens de tipgevers zouden in de auto's ook wapens hebben gelegen, anderen spreken van menselijke resten.

Verband met andere groep overvallers

Hoewel de tips al in 1990 bij de politie binnenkwamen, werden er destijds om onduidelijke redenen niet te gaan zoeken. De huidige rechercheurs vonden de tips nu wel aanleiding om te gaan graven.

In Belgische media suggereren de rechercheurs een link met een andere groep overvallers, die al eerder in verband zijn gebracht met de Bende van Nijvel. Op het proces van deze overvallers werd beweerd dat zij een wapen hadden gebruikt dat ook door de bende is gebruikt.

Vier doden

'Hier vlakbij woonden verscheidene leden van de "Borinagebende", tegen wie in 1988 een assisenproces liep', vertellen de rechercheurs in Belgische media. 'Dat proces eindigde met de vrijspraak van de vijf verdachten, maar sommigen hebben bekentenissen afgelegd voor zeker drie overvallen waarbij vier doden gevallen zijn.' Die bekentenissen werden later weer ingetrokken.

Volkswagen gevonden

In december werd er ook al eens gegraven op het terrein. Toen werden er onderdelen van een Volkswagen Golf GTI gevonden, waarin de Bende van Nijvel regelmatig reed. Er werden toen geen wapens of menselijke resten gevonden.

In de afgelopen week is de politie opnieuw gaan graven met een graafmachine. Het is nog niet duidelijk of er iets gevonden is.

Eerder gegraven

De afgelopen jaren werd er vaker gegraven naar wapens of lijken. Zo werd in 2012 in een bos bij het Belgische Haacht gezocht naar wapens. Ook werd er toen gezocht naar het stoffelijk overschot van het bendelid "Killer", die hoogstwaarschijnlijk is geraakt bij de enige overval dat de politie heeft teruggeschoten. Die zoektocht liep uiteindelijk op niets uit.