België: een week cel, een week thuis

Drie maanden geleden werd in Belgische gevangenissen het week-op-week-af-systeem geïntroduceerd. Gedetineerden met een veroordeling tussen drie en tien jaar brengen in de praktijk een week door in de cel, waarna ze een week naar huis mogen. Een week zonder enige controle, en die meetelt als straf. De kritiek op het systeem neemt steeds meer toe. 

Dat meldt de krant De Morgen.

Overbevolkte gevangenissen

De bedoeling van het systeem is om de druk op de overbevolkte gevangenissen in België te verminderen. De beslissing wie in de praktijk voor de regeling in aanmerking komt ligt bij Detentiebeheer en de gevangenisdirecties. De kritiek vanuit strafpleiters en rechters neemt drie maanden na de introductie van het systeem toe. De Gentse strafuitvoeringsrechter Nadia Goossens tegenover De Morgen. ‘Maanden werken wij met een gedetineerde om tot een plan te komen waarbij hij bijvoorbeeld van een verslavingsproblematiek verlost geraakt, werk kan zoeken en huisvesting vindt. Maar plots beslist men in Brussel bij sommige gedetineerden om die persoon al een week-om-weekstelsel toe te kennen.’

Wantoestanden

Het gebrek aan toezicht op de week-op-week-af-regeling zou ook tot wantoestanden leiden. Zo zijn er gedetineerden die tijdens hun week buiten de gevangenis op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk of Spanje en zich de week daarna zongebruind opnieuw aanmelden bij de gevangenis. Anderen zouden in hun ‘verlofweek’ in het zwart bijklussen of terugvallen in oude gewoonten zoals drugshandel. Er is tijdens de week buiten de gevangenis ook geen elektronisch toezicht.

Slechte staat

Vorige maand werd bekend dat acht verdachten in een grote drugszaak in België die in Nederland vastzitten, voorlopig niet worden uitgeleverd. De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam maakt zich zorgen over de omstandigheden in Belgische gevangenissen, en vindt dat die eerst onderzocht moeten worden. De gevangenissen zijn overbevolkt en verkeren in uitermate slechte staat.