België lijkt een seriemoordenaar te hebben

Het Antwerpse parket vermoedt dat Stephaan du Lion (55) niet alleen een vrolijke glazenwasser uit Deurne is, maar ook een seriemoordenaar. Hij zit nu in voorlopige hechtenis op verdenking van vier seksueel getinte moorden op vrouwen.

Dna

Bij toeval kwam de recherche op zijn spoor: hij werd betrapt op diefstal en moest dna afstaan. In de databank bleek dat dna overeen te stemmen met materiaal dat van de dader in een onopgeloste moordzaak zou kunnen zijn.

Stephaan Du Lion zit sinds oktober 2018 vast voor de moord op Ariane Mazijn. Hij lapte op de dag van de moord ramen in het appartementengebouw waar zij woonde. Recent zijn er nog andere verdenkingen bijgekomen. Dinsdag heeft hij tijdens een verhoor bij de onderzoeksrechter in Antwerpen vier moorden bekend.

Luchtbal

Eve Poppe (38) werd in 1997 verkracht en vermoord in haar huis in de Antwerpse wijk Luchtbal, ze bleek te zijn verwurgd. De haar van een onbekende die werd aangetroffen zou nu van Du Lion blijken te zijn.

In 1993 kwam de 28-jarige Lutgarda Bogaerts tijdens een fietstocht op een gruwelijke manier aan haar einde. Ze werd gewurgd en lang een kanaal in de bosjes gegooid.

In 1994 kwam in Antwerpen-Borgerhout de 46-jarige Mia van den Reeck om het leven. Ook zij werd gewurgd, met het snoer van haar krultang. Ze was recent gescheiden van haar vriend, die enige tijd vast kwam te zitten.

Du Lion heeft inmiddels deze vier moorden bekend. Rechercheurs houden er rekening mee dat hij er nog meer zou kunnen bekennen.

Janssen

België kende eerder geruchtmakende processen over seriemoordenaars. Ronald Janssen bekende in 2009 en 2010 vier moorden, waaronder één op een onbekend gebleven persoon.

Marc Dutroux was de meest geruchtmakende seriemoordenaar, hij ontvoerde zes meisjes waarvan hij er vier om het leven bracht.

András Pándy werd in 2002 in Brussel schuldig bevonden aan de moord op zes van zijn familieleden, een moordpoging en verkrachting van drie dochters. Pandy overleed in 2013.

Een groot raadsel is de identiteit van de zogenoemde “Slachter van Bergen” die tussen 1996 en 1997 waarschijnlijk vijf vrouwen om het leven bracht in de buurt van Bergen (Mons).