België pakt Nederlandse drugshandelaar

De Belgische politie heeft in Poppel een 35-jarige Nederlander opgepakt die wordt verdacht tussenpersoon te zijn van Nederlandse drugshandelaren en de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. De Amerikanen zoeken de Nederlander daarom vanwege financiering van een terroristische organisatie, en vragen om uitlevering.

Het gaat om Jeroen van den E., die net over de Belgische grens bij Poppel woont. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Hij heeft volgens de Amerikaanse anti-drugseenheid DEA voorbereidingen getroffen om Colombiaanse cocaïne naar Nederland te smokkelen. Die coke zou van de FARC komen.

‘Mogelijk een vergissing’

Van den E. verzet zich tegen het verzoek van de VS om uitlevering. ‘Met zo’n kwalificatie – cocaïnehandel en terrorisme – op je rug is het niet prettig om naar de Verenigde Staten te gaan’, zegt zijn advocate Karolien Van de Moer tegen de Vlaamse krant.

De advocaat van Van den E. sluit niet uit dat het om een vergissing gaat. Haar cliënt is namelijk geen bekende van de Belgische politie. ‘Hij viel compleet uit de lucht toen hij vanmorgen thuis uit zijn bed werd gezet. Hij zegt dat hij nooit in Colombia of de Verenigde Staten is geweest.’