Kasteelmoord: weer Nederlander verdacht (UPDATE)

België heeft Nederland gevraagd om de arrestatie van een Nederlandse verdachte die betrokken zou zijn bij de moord op de Belgische kasteelheer Stijn Saelens in januari 2012. Dat meldt het ANP ‘op basis van bronnen’. Het zou gaan om de vader van een van de schutters. Een aantal maanden geleden werd duidelijk dat een van de moordenaars de Nederlander Ronald van B. is. Hij overleed vorig jaar. De Nederlander Tinus van W. uit Eindhoven is vrijdag door de raadkamer in Brugge voorwaardelijk vrijgelaten in de kasteelmoord-zaak. 

Het ANP kreeg van substituut-procureur Fien Maddens bevestigd dat de Belgische justitie twee rechtshulpverzoeken heeft gedaan aan Nederland. Wat er precies is gevraagd is onduidelijk, maar het zou niet gaan om een grootschalig dna-onderzoek in de omgeving van Ronald van B., zoals eerder is gesuggereerd.

In januari werd bracht een dna-match aan het licht dat een van de twee schutters de Nederlander Ronald van B. was. Hij overleed drie maanden na de moord aan kanker. Van B. was beroepscrimineel en had veel contacten in het Nederlandse criminele milieu.

De Belgische politie vermoedt dat Van B. en de andere schutter in opdracht werkten van de schoonvader en zwager van de kasteelheer. Zij hadden ruzie met Saelens, onder meer omdat de wispelturige kasteelheer met zijn gezin naar Australië zou verhuizen. Er zijn daarnaast geruchten dat Saelens incest zou hebben gepleegd met zijn kinderen.

De twee zouden de Vlaamse hormonenhandelaar Pierre S. hebben ingeschakeld, die op zijn beurt weer naar de Nederlandse crimineel Tinus van W. zou zijn gestapt. Wat volgens de politie de rol van de vader van Ronald van B. zou zijn geweest, om wiens uitlevering nu zou zijn gevraagd, is niet duidelijk. Omdat het Brugse parket in beroep is gegaan tegen de beslissing blijft Van W. nog wel in de cel.

Lees ook:

Doorbraak kasteelmoord, dader overleden

‘Ronny had longkanker’

Flinke blunders bij Kasteelmoord

Kasteelmoord: schoonvader weer aangehouden

Verdachten kasteelmoord hadden vergadering