België verbiedt overlevering coke-verdachte

De rechtbank in Antwerpen verbiedt overlevering van de Nederlander Richard B. De raadkamer is van mening dat het leven van B. ernstig in gevaar komt, als hij naar een Nederlandse gevangenis zou worden overgebracht. B. is enkele weken gearresteerd wegens betrokkenheid bij de invoer van 1.243,5 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Dat meldt de Antwerpse Misdaadreporter.

Dankzij een tip van Nederlandse autoriteiten, kon de douane begin februari 2012 de enorme partij cocaïne onderscheppen in de haven van Antwerpen. De partij zat verstopt in een container met wasmiddelen. De container was gelost van een schip dat uit Dominicaanse Republiek kwam.

De container was bestemd voor een bedrijf in Spijkenisse, in Nederland. De Nederlandse politie ging enkele dagen later over tot arrestaties. Zes mannen uit Rotterdam, Barendracht, Curaçao en Venezuela werden op de A16 ter hoogte van Capelle aan den IJssel in de boeien geslagen.

De Belgische federale politie arresteerde op hetzelfde moment twee verdachten, een man uit Breda en een man uit Bergen op Zoom. Het onderzoek naar de criminele organisatie wordt gedaan door het landelijk parket en de Nationale Recherche in Nederland. Justitie in Nederland vraagt daarom de overlevering van de twee verdachten die in Antwerpen werd ingerekend.

De raadkamer in Antwerpen weigert nu om Richard B. over te leveren aan de Nederlandse justitie. Sinds het onderzoek op gang kwam, zouden er tegen B. en zijn familie ernstige bedreigingen zijn geuit. De raadkamer is van mening dat het leven van B. ernstig gevaar loopt.

‘België mag een verdachte niet uitleveren als er ernstige aanwijzingen zijn dat fysieke integriteit van een verdachte in gevaar is, stelt de advocaat van Richard B. ‘De bedreiging tegen onze cliënt is zéér concreet.’

Zie MIsdaadreporter.