Belgisch clubhuis Satudarah uitgebrand

In de nacht van donderdag op vrijdag is het clubhuis van motorclub Satudarah in het Belgische Werchter in brand gestoken. Satudarah concurreert in België al jaren met de Hells Angels, maar volgens Belgische media is het niet duidelijk of zij er iets mee te maken hebben.


In lichterlaaie

Rond 2.00 uur ’s nachts meldde een buurtbewoonster dat ze een luide knal had gehoord en vuur en rook zag komen uit het bos aan Blaasbroek in Werchter. Onderzoek wees uit dat de brand was aangestoken. De chalet bleek een clubhuis van Satudarah te zijn. Of het nog in gebruik was, is onbekend.

Politie-inval

Burgemeester van Rotselaar Dirk Claes denkt niet dat leden er nog veel kwamen. Tegen Het Laatste Nieuws zegt hij: ‘Met het goede weer werd daar de laatste tijd nog wel eens een barbecue gehouden, en soms stonden er nog wel wat stoelen. Pakweg vier jaar geleden werden ze daar even gesignaleerd, maar daarna is het windstil geworden. En eerlijk, er zijn hier nooit problemen geweest met de motorclub. Geen vechtpartijen, geen tussenkomsten van de politie, niks.’ Wel was er in maart 2017 een politie-inval in het clubhuis in Werchter in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar Satudarah.

Verplaatsing naar België

De aanpak van motorclubs in Nederland zorgt ervoor dat Nederlandse motorclubleden zich net over de grens vestigen. In België zijn veel minder mogelijkheden om criminele motorclubs aan te pakken. De hier sinds december 2017 verboden motorclub Bandidos is nu actief in Lommel, vlak over de grens in Belgisch Limburg. Ook het in juni in Nederland verboden Satudarah zou zich vanwege de Nederlandse aanpak naar België verplaatsen.

Negen clubhuizen

In dit artikel in Het Nieuwsblad werd onlangs duidelijk dat Satudarah momenteel negen clubhuizen heeft in België. Daarbij werden Tienen, Hasselt, Ghislenghien, Keerbergen, Geel, Zolder, Tongeren en Antwerpen genoemd, maar ontbrak de naam van één clubhuis dat mogelijk die in Werchter zou kunnen zijn.

‘Mogelijk afrekening’

Belgische media vragen zich af of de aangestoken brand een kwajongensstreek is of dat er meer aan de hand is. ‘Het lijkt sterk dat Werchter het decor geworden is van een afrekening tussen twee motorclubs. Zeker omdat het niet duidelijk is of Satudarah het clubhuis effectief nog gebruikte.’