Belgisch viertal voor rechter wegens moordpoging in autoloods Heerlen

Op dinsdag 22 oktober begint in de rechtbank in Maastricht de regiezitting tegen vier Belgische mannen (49, 29, 27 en 26 jaar) die worden verdacht van poging tot moord op de Maastrichtenaar J.R. (31), op 11 januari 2017 in een autoloods in Heerlen. Het slachtoffer werd meerdere malen beschoten en raakte zwaargewond.

Schampschot

J.R. werd bij de moordpoging drie keer in zijn benen geraakt, een vierde kogel zou volgens het Openbaar Ministerie voor zijn hoofd zijn bedoeld, maar resulteerde in een schampschot in zijn gezicht. ‘Daarbij is zijn vinger eraf geschoten. Hij is aan de dood ontsnapt’, aldus de officier van justitie.

‘Hij was er voor het spul’

De twee uit Maasmechelen afkomstige verdachten Y.K. en D.L. ontkenden bij een pro-formazitting in april dat ze op R. geschoten hebben. Ze waren wel bij de loods, maar zijn niet binnen geweest. Volgens de advocaat van een van de verdachten zou het slachtoffer in een afgetapt gesprek over haar cliënt hebben verklaard: ‘Die Turk is niet degene die op mij heeft geschoten. Hij was er voor het spul. De anderen hebben geschoten.’

200.000 euro weg

Wat er exact gebeurd is in de avond van 11 januari aan de Weggebekker in Heerlen wordt pas duidelijk als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Of er sprake was van een ripdeal is onduidelijk. Volgens het OM heeft een van de betrokkenen verklaard dat er een bedrag van 200.000 euro was verdwenen.

Onderzoek lag stil

In totaal worden vijf mannen verdacht van de moordpoging, maar één verdachte kwam eerder al op vrije voeten. Bij de pro-formazitting in april verschenen twee van de vijf verdachten voor de rechtbank. Het onderzoek lag enige tijd stil wegens gebrek aan politiecapaciteit door enkele andere grootschalige onderzoeken. In 2018 werd het onderzoek tijdelijk opnieuw opgepakt, waarna in januari 2019 twee verdachten in België werden gearresteerd. Wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, is nog onduidelijk.