Ondanks kritiek langer Belgen in bajes Tilburg

Er zullen tot eind 2013 Belgische gevangenen in de gevangenis van Tilburg blijven. Vrijdag hebben staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven en de Belgische minister van Justitie het contract getekend. De berichten over vechtpartijen in de gevangenis zijn volgens Teeven ‘een storm in een glas water’.

Het Europees Comité tegen Foltering bracht eerder dit jaar een rapport uit waarin stond dat de gevangenis met een ‘ernstig probleem’ van geweld tussen gevangenen kampt. Een van de oorzaken zou de overbevolking in de gevangenis zijn: sommige cellen worden met acht gedetineerden gedeeld. Ook zitten allerlei gevangenen door elkaar, met uiteenlopende achtergronden. Dat zou tot flinke spanningen leiden.

Maar zowel Teeven als de Belgische minister vinden dat alles naar wens verloopt. Ook de directeur van de gevangenis, Cees Niessen, zegt tegen Omroep Brabant dat de vechtpartijen niet zo massaal waren als werd gezegd. ‘In iedere gevangenis vinden vechtpartijen plaats. Ook hier, en ik durf zelfs te zeggen dat wij heel laag scoren met vechtpartijen.’

Het is nog niet duidelijk of er na 2013 Belgische gevangenen in Tilburg opgevangen zullen worden. Volgens Teeven heeft Nederland in 2014 zelf weer mer gevangeniscapaciteit nodig.