Belgische gevangenen werken voor callcenters

Na een succesvol proefproject in de gevangenis van Beveren, gaan ook andere penitentiaire inrichtingen in België gedetineerden inzetten voor werkzaamheden voor callcenters. De gevangenen kunnen vanuit hun cel met een computer het werk doen. 

Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het gevangeniswezen in België tegen De Tijd: ‘We gaan op zoek naar andere opdrachten en klanten om in het najaar uit te breiden, ook naar gevangenissen in Wallonië.’

30.000 broeken voor bewaarders

Door het faillissement van een kledingleverancier hebben gedetineerden die op de confectie-afdelingen van de gevangenissen werken er ook een nieuwe taak bij gekregen, zo is in het artikel in De Tijd te lezen. Gedetineerden moeten door het wegvallen van de leveringen zo’n 30.000 à 35.000 broeken voor de bewaarders maken. Volgens Van De Vijver zijn de eerste 5.000 broeken al klaar en kan de rest van de broeken nog dit jaar volgen. De tienduizenden broeken voor de cipiers worden gemaakt in de gevangenissen van Oudenaarde en Bergen.

Naaimachines

De Belgische gevangenissen beschikken over heel wat naaimachines. Daarmee worden onder andere kussenslopen, parasols, hemden en sweaters mee gemaakt. Het maken van de uniformen voor de bewaarders is technisch ingewikkelder werk. De gedetineerden krijgen daarbij hulp van een specialistisch bedrijf.