Belgische hasjzaak stuk om telefoongesprekken

De rechtbank van Brussel heeft een groep Marokkaanse drugsverdachten naar huis gestuurd omdat afgeluisterde telefoongesprekken door de rechtbank niet beluisterd konden worden. De groep zou ongeveer zeven ton hasj in België hebben ingevoerd vanuit Marokko.

Volgens Belgische media is er iets misgegaan bij het opslaan van de gesprekken op disk. De zaak tegen de zeven verdachten werd niet ontvankelijk verklaard. Het parket in Brussel gaat mogelijk  in hoger beroep.

Derde stem

Volgens een betrokken advocaat waren er telefoongesprekken niet op de juiste manier vertaald. Op de transcripties van een gesprek werden twee namen vermeld terwijl op een telefoongesprek duidelijk een derde stem te horen was. De advocaten vroegen daarom om alle afgeluisterde telefoongesprekken te kunnen beluisteren om de transcripties te controleren. Dat bleek niet meer mogelijk. De disks waar de gesprekken op staan waren onleesbaar.

Tanger

De zaak kwam aan het rollen nadat in maart 2016 de politie bij een routinecontrole in de Marokkaanse stad Tanger een oplegger met 3.600 kilogram hasj in beslag had genomen. Op de vrachtwagen was een deklading van cederhout geladen, waarbij de hasj in de planken was verwerkt. De bestemming was België.

Volgens het Openbaar Ministerie bleek uit onderzoek dat er verdachten waren die zowel bij het transport in Marokko betrokken waren als bij een vangst van 200 kilo hasj in Brussel. In totaal is de verdenking dat er zeven ton has naar België is gekomen.