Belgische Hells Angel verdacht van moordpoging na aanval bij Lissabon

In Portugal zijn tientallen Hells Angels vrijgelaten nadat ze zich maandenlang hielden aan hun ‘omerta’ (zwijgplicht). Ze worden verdacht van een raid op een lokaal waar rivalen van de Bandidos vergaderden. Slechts één verdachte moet van de Portugese rechtbank wel in de cel blijven. De Belg Dirk B. wordt verdacht van poging tot moord.

Red & Gold

Ongeveer 20 Hells Angels vielen in maart 2018 gewapend met messen, bijlen en wapenstokken binnen in een restaurant in Loures, een gemeente in de buurt van Lissabon. Ze raakten er slaags met leden van motorclub Red & Gold. Hun leider, de extreemrechtse Mário Machado (42), zou goede banden hebben met Bandidos, de aartsvijanden van de Hells Angels. Machado zou het hoofddoelwit van de Hells Angels-aanval op Red & Gold zijn geweest, maar wist te ontkomen.

Bendeoorlog

De Hells Angels probeerden tijdens de raid vier mensen te vermoorden. Aan de kant van Red & Gold vielen zes gewonden waaronder drie Duitsers en drie Portugezen. Het restaurant werd tijdens de aanval compleet vernield. De aanval vond plaats vanwege de onderlinge bendeoorlog over de controle van wapen- en drugshandel. Toen de hulpdiensten ter plekke kwamen, hadden de aanvallers zich al uit de voeten gemaakt.

Zwijgplicht

In de nasleep van de raid startte de Portugese justitie een grootschalig onderzoek naar de Hells Angels. Daarbij kwamen 89 verdachten in beeld, van wie er 37 in voorarrest zaten. Alle verdachten hielden zich aan de ‘omerta’ (zwijgplicht). Twee weken geleden liet de rechtbank echter 33 verdachten vrij. Ook vier Hells Angels met een enkelband kwamen opnieuw vrij. Volgens de rechtbank is de redelijke termijn verstreken om ze nog langer vast te houden, zonder dat een datum is vastgelegd voor de start van hun proces. De meeste van hen zijn beschuldigd van diefstal, geweld, verboden wapenbezit, drugshandel en deelname van een criminele organisatie.

Belg

De Belg Dirk B., die pas eind juni 2019 werd opgepakt in de Algarve, is de enige verdachte die nog vastzit. Hij wordt verdacht van poging tot moord. Het gerecht denkt dat hij op vlucht slaat als hij vrijgelaten wordt. Bovendien is hij pas later opgepakt dan de anderen, dus is voor hem de redelijke termijn nog niet verstreken.