Belgische justitie doorzoekt woning VRT-journalist

De federale politie in België heeft woensdagmiddag een inval gedaan in de woning van Bart Aerts, een journalist van televisieprogramma ‘Terzake’. Dat gebeurde in een onderzoek naar lekken van informatie uit het politiedossier over de “Kasteelmoord”.

Telefoon

Journalist Bart Aerts is meegenomen naar Brugge voor een verhoor. De politie doorzocht de computer van Aerts en nam zijn telefoon in beslag. Afgelopen 17 november bracht Terzake een reportage waarin afgetapte telefoongesprekken uit het dossier van de kasteelmoord te horen waren. Daaruit kon worden opgemaakt dat de familie van slachtoffer Stijn Saelens (foto) heeft geprobeerd het politieonderzoek te beïnvloeden.

De vader en moeder van Saelens belden met ex-ministers en magistraten, die informatie uit het onderzoek doorgeven. Ook proberen ze strafrechtelijk onderzoek over zeker drie gevallen van seksueel misbruik door Saelens tegen te gaan, onder meer misbruik van zijn eigen kinderen. Van zo’n onderzoek is het nooit gekomen.

Verschoningsrecht

De telefoongesprekken zijn buiten het strafdossier over de verdachten van de moord op Saelens gehouden maar kwamen naar buiten via Terzake.

Drie dagen geleden maakte Peter Gyselbrecht, zoon van verdachte en schoonvader van Saelens, André Gyselbrecht, bekend dat hij de telefoongesprekken had gelekt. Dinsdagavond is hij daarvoor gearresteerd. Omroep VRT stelt dat dit een schending is van het verschoningsrecht van journalisten.

Zie ook:

Verdachte kasteelmoord verbreekt stilzwijgen

‘Slachtoffer kasteelmoord verkrachtte vrouw’