Belgische oud-wethouder hoort 4 jaar eisen voor plofkraak met NL-se verdachten

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank van Hasselt tegen Anick Berghmans (foto), oud-wethouder van Lommel, 4 jaar cel geëist. Berghmans, ook oud-deelnemer aan het tv-programma Big Brother, zou betrokken zijn geweest bij een plofkraak in Lommel in de zomer van 2018, waarbij zo’n 238.000 euro werd buit gemaakt.

Doelwit was een geldautomaat bij een kantoor van Bpost.

Schuur

De politie vond in een schuur bij de woning van Berghmans een Audi die naar alle waarschijnlijkheid is gebruikt bij de plofkraak. De auto was verborgen onder een zeil. In de kofferbak van de Audi troffen rechercheurs een vuilniszak met 17.295 euro aan met inkt besmeurde biljetten. Op de spiegel van de auto werd dezelfde inkt gevonden. Het bleek overeen te komen met inkt die bij de plofkraak in Lommel was vrij gekomen.

iPhone gewist

Nadat de politie de Audi had gevonden stuurde Berghmans een bericht naar een man uit het Belgische Zele met de vraag wat ze moest doen en wat er met de Audi aan de hand was. De Belg adviseerde de toen nog wethouder om alle berichten aan hem te wissen. Berghmans wiste daarop haar volledige iPhone, spoelde de simkaart door de wc en resette het toestel, aldus Het Laatste Nieuws.

Voortvluchtig

Naast P.H., de man uit Zele die nog voortvluchtig is, en Anick Berghmans, zijn er nog 3 andere verdachten. Het gaat om Nederlanders van 51, 56 en 30 jaar oud, die al eerder zijn veroordeeld voor plofkraken. Zij zouden ook betrokken zijn bij een plofkraak op een geldautomaat van de ING in het Belgische Kinrooi. Tegen het drietal erd 12 jaar cel geëist.

Tranen

Anick Berghmans verliet na het horen van de strafeis in tranen de rechtszaal .