Belgische politie is het geweld zat

Heethoofden die het op de politie gemunt hebben. In België zijn de politievakbonden er klaar mee. Na een reeks van incidenten, waaronder ook afgelopen weekend, hebben de vakbonden aangegeven dat ze gaan staken. Volgens hen is er de laatste tijd teveel geweld tegen politieambtenaren. Dat melden verschillende Belgische media.

Afgelopen weekend was het raak in Anderlecht en Etterbeek. In Anderlecht werden agenten bekogeld met stenen en brandbommen en in Etterbeek zou ook geweld zijn gebruikt tegen agenten. De politievakbonden in België zijn het zat en hebben aangegeven dat ze gaan staken.

Volgens Vincent Gilles, voorzitter van VSOA Politie, gaat het geweld tegen politiemensen de laatste jaren in stijgende lijn. ‘Niet alleen in aantal gevallen, maar ook in gradatie van geweld. Maar er is ook het fenomeen dat steeds meer gewone burgers, die anders niet in aanraking komen met criminaliteit, geweld gebruiken.’ Dat zegt Gilles maandag in de Belgische krant De Morgen. 

Jan Adam van vakbond ACV is het daar volledig mee eens. Hij zegt in De Morgen: ‘Het geweld loopt de spuigaten uit, en is niet meer te verantwoorden. Terwijl de agenten nog in het ziekenhuis liggen, zijn de daders al vrij. Iedereen denkt dat men zich alles kan permitteren.’ Volgens hem is dat allemaal te wijten aan het slechte vervolgingsbeleid in België.