Belgische politie schoot op zware jongens

De Belgische politie heeft vrijdag bij een schietpartij na een overval op zware jongens geschoten. Een van hen was de crimineel Léon De Staercke (73), de broer van Philippe De Starcke. De broers leidden in de jaren 80 een van de beruchtste criminele organisaties van België, de Bende van Baasrode. Ook was Léon een vertrouweling van Marcel Habran, die de godfather van de Luikse maffia wordt genoemd.

Bij de schietpartij van vrijdag kwam een van de overvallers om het leven. Hij reed met de vluchtwagen in op de politie, die hem doodschoot. Twee andere inzittenden raakten gewond.

Léon De Staercke werd even later vlakbij de plaats van het incident gearresteerd. Hij zegt dat het puur toeval was dat hij in de buurt van de overval was, maar de politie gelooft dat niet. Hij is bevriend van een van de overvallers en de politie denkt dat hij op de uitkijk stond.

De Staercke stond in 1987 terecht voor enkele overvallen die hij met de Bende van Baasrode zou hebben gepleegd. De werkwijze van deze bende toonde overeenkomsten met die van de Bende van Nijvel en het vermoeden bestaat dat de broers De Staercke ook iets met deze bende te maken hebben. Philippe De Staercke zou in de Delhaize in Aalst aanwezig zijn geweest toen die werd overvallen door de Bende van Nijvel. Hij zou op de uitkijk hebben gestaan en later wellicht hebben deelgenomen aan de overval. Hij is een tijdje verdachte geweest in de zaak, maar nooit veroordeeld.

Léon De Staercke en de vriend die vrijdag was betrokken bij de overval, moesten nog voor de rechtbank verschijnen voor hun aandeel in een andere overval. De drie verdachten zitten nog vast.

Lees ook:

Belgische politie schiet overvaller dood

‘Niet schieten, dat is mijn papa’