Belgische seriemoordenaar in Spanje veroordeeld

De 35-jarige Dave Verbist (foto) uit het Belgische Boom is in Spanje veroordeeld tot 16 jaar cel voor de moord op de Spaanse Montse Mendez (40). Hij heeft haar in 2012 in Girona gewurgd. Verbist zat al in de cel in Spanje voor de moord op de Deense Anne Strande Jensen in Madrid. Zij werd door de Vlaming in 2014 gewurgd. 

Verbist was conciërge van het appartementencomplex in Madrid waar de 27-jarige Deense vrouw tijdelijk verbleef. Ze had een baan gekregen bij een Spaanse tabaksfabrikant en zocht een huurwoning ’s Nachts drong hij haar flat binnen om haar vervolgens met het snoer van de computer te wurgen. Daarna stak hij de woning in brand in een poging de moord te verdoezelen. Hij werd gepakt en door een Spaanse rechter veroordeeld tot 25 jaar cel.

Wurgseks

De moord op Montse Mendez in 2012 bleef enkele jaren onopgelost, totdat Verbist tijdens de verhoren in de zaak van de Deense toeriste plotseling bekende. Volgens Verbist was de dood van Mendez het gevolg van een uit de hand gelopen partijtje wurgseks. Verbist een maand geleden tegen de rechters in Girona: ‘Het slachtoffer vroeg zelf om haar te verstikken. Dat deed ik eerst met mijn handen, maar ze vroeg me om een touw of een zakdoek te gebruiken. Uiteindelijk heb ik een telefoonkabel genomen. Pas aan het einde van de seks merkte ik dat ze viel en niet meer ademde.’

Samen met zijn huisgenoot Domara Sanchez besloot hij vervolgens het lichaam van Mendez in stukken te snijden en verpakt in vuilniszakken op verschillende plekken in Girona te dumpen. De twee vertrokken enkele dagen later uit het appartement. Ze hadden het grondig schoongemaakt en de muren geverfd.