Belgische tip leidt tot wapenvondst

De politie zegt door informatie uit België zaterdag vier alarmpistolen, zes alarmrevolvers, twee gaspistolen, munitie, een geluidsdemper en diverse ombouwmaterialen in beslag genomen te hebben. Dat gebeurde in een woning in Rotterdam-West.

Nederlandse vrouw

Toen er een tip kwam dat een 26-jarige Nederlandse vrouw in België meerdere van dit soort alarmpistolen had gekocht, gingen rechercheurs van het Team Excessief Geweld haar woning in Rotterdam-West binnen voor een doorzoeking en aanhouding. Daar vonden de rechercheurs vier alarmpistolen, zes alarmrevolvers, twee gaspistolen, munitie, een geluidsdemper en materialen om de wapens om te bouwen. Twee alarmrevolvers waren al omgebouwd tot gebruiksklare vuurwapens. De vrouw is aangehouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris, voorlopig zit ze nog vast.

Alarmpistolen

Alarmpistolen lijken op een echt vuurwapen maar kunnen geen kogels afvuren, alleen een knal geven. Ze worden gebruikt als startpistolen bij een wedstrijd, filmproducties of het verjagen van vogels, maar ook als afschrikmiddel, het plegen van overvallen en andere criminele activiteiten. In Nederland zijn alleen alarmpistolen toegestaan en vrij verkrijgbaar als zij zijn voorzien van een dichte, vierkante en verkorte loop. Op deze manier zijn ze van dichtbij duidelijk herkenbaar als alarmpistool.

Sommige exemplaren kunnen worden omgebouwd tot echte, scherpschietende vuurwapens. Deze types zijn in Nederland verboden.