Belgische wapenhandelaars ingerekend

De Brusselse Federale gerechtelijke politie (FGP) heeft vrijdagochtend zeven verdachten opgepakt in een onderzoek van het Brusselse parket naar illegale wapenhandel. De verdachten zijn opgepakt bij vijftien huiszoekingen in Brussel, Nijvel, Tubeke, Charleroi en Luik. Ongeveer vijftig vuurwapens zijn in beslag genomen. Het zijn handvuurwapens maar ook riotguns en oorlogswapens.

Een woordvoerder van het Brusselse parket tegen de Belgische krant De Morgen: ‘Die wapens werden op twee manieren aangekocht. Een deel werd aangekocht bij erkende wapenhandelaars. Omdat de verdachten geen wapenvergunning hadden, werden de wapens eerst onbruikbaar gemaakt. Eenmaal ze het wapentuig in handen hadden, maakten ze de wapens opnieuw gebruiksklaar. Daarnaast kochten de verdachten ook wapens via het ‘gewone’ illegale circuit.’

Het onderzoek liep sinds eind 2010. Bij de huiszoekingen zijn ruim honderd agenten ingezet, onder meer agenten van de speciale interventie-eenheden van de federale politie.

Eén van de verdachten is een erkende Belgische wapenhandelaar. Over de nationaliteit van de andere verdachten heeft het parket niets gezegd.