Drie jaar cel voor witwassen

De rechtbank Amsterdam heeft vijf mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 24 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk) tot zes maanden voor deelname aan een criminele organisatie ondergronds bankierde. Formeel luidde de tenlastelegging: witwassen en het zonder vergunning fungeren als wisselkantoor. De vijf opereerden vanuit een belwinkel in de Javastraat in Amsterdam.

De verdachten zijn van Pakistaanse, Indiase, Sri Lankese en Surinaamse afkomst. 

Ze worden ook gestraft voor het witwassen van bedragen tussen 100.000 en ruim 650.000 euro. Dat laatste bedrag trof de politie aan op de dag dat de organisatie werd ingerekend in januari 2010. Het geld zat in twee goed verstopte dozen die eigenlijk voor het vervoer van telefoonkaarten waren bestemd.

De rechtbank merkt op dat witwassen in niet te onderschatten mate aan de in-standhouding van de criminaliteit bijdraagt. Uit misdrijf verkregen geld krijgt een schijnbaar legale herkomst, waarna de pleger daarover vrijelijk kan beschikken in de legale economie.

Ten gunste van de verdachten neemt de rechtbank in aanmerking dat op één na geen van hen eerder voor strafbare feiten is veroordeeld.

Deze zaak staat los van een eerdere zaak van ondergronds bankieren in de Amsterdamse Javastraat:

Witwassers 2 miljoen aangehouden