Mocrobaas Benaouf A. blijft tot 2025 vast zitten

Benaouf A. moet zijn volledige straf voor de liquidatie in Antwerpen uitzitten. Normaal gesproken zou hij in 2021 voorwaardelijk vrij komen, na het uitzitten van ⅔ van zijn straf, maar de rechtbank steekt daar een stokje voor. Reden is de mislukte helicopter ontsnapping in 2017 uit de gevangenis van Roermond.

Luchtplaats

De rechtbank acht Benaouf A. schuldig aan de uitlokking van de ontsnapping. Het ontsnappen zelf is niet strafbaar, maar de organisatie ervan wel. Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat Ben de ontsnapping zelf orchestreerde. In zijn cel werden na een doorzoeking een plattegrond van de luchtplaats en telefoons gevonden. Ook was er een telefoontap van Ben die belt met één van de veroordeelde mannen die hem moesten bevrijden.

2025

De mislukte ontsnapping wordt door de rechter gezien als een schending van de voorwaarden van zijn geplande voorwaardelijke invrijheidstelling. A. kreeg in 2016 in hoger beroep twaalf jaar cel opgelegd voor het opdracht geven tot de moord op zijn rivaal Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Hij zal nu tot 2025 vast blijven zitten. De uitvoerders van de mislukte ontsnapping kregen celstraffen tot 2½ jaar.

Mocro Maffia

Benaouf wordt gezien als één van de topfiguren in de zogenoemde Mocro Maffia. Een conflict tussen hem en Antilliaan Gwenneth Martha leidde tot een reeks liquidaties en pogingen daartoe.