Bende horlogedieven opgerold

De Amsterdamse politie heeft dinsdagochtend vier verdachten aangehouden op verdenking van diefstal van dure horloges, in waarde variërend van een paar honderd euro tot tienduizenden euro’s. De verdachten zijn allen twintigers.

De verdachten kwamen in beeld nadat er – vanaf maart van dit jaar – diverse aangiftes werden gedaan van horlogediefstallen. In de aangiftes kwam steeds dezelfde werkwijze en overeenkomstige signalementen naar voren: het slachtoffer liep op straat en werd door een groepje mannen aangesproken. De dieven gebruikten vervolgens een zogenaamde “voetbaltruc” of “dansje” om het horloge van het slachtoffer ongemerkt te stelen.

Mobiele banditisme

De identiteit van de verdachten kon worden achterhaald dankzij bewakingsbeelden en opnames met een mobiele telefoon. Het gaat om vier mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats, die mogelijk behoren tot het zogenoemde mobiele banditisme: rondtrekkende bendes die zich bezighouden met babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken of diefstallen, soms ook van vrachtwagenladingen.

(Foto archief)