Bende martelde kinderen

In Frankrijk en Italië is een criminele organisatie opgerold die kinderen dwong te stelen en zakken te rollen, vooral in en rond de Parijse metro. De politie zegt dat de leiders er niet voor terugdeinsden de kinderen met marteling en intimidatie in toom te houden en aan te zetten tot misdaden. De slachtoffers waren vooral jonge meisjes uit Bosnië, de leider van de bende zou een 58-jarige Bosnische moslim zijn: Fehmi Hamidovic.

 

 

De politie in Parijs schat dat de organisatie verantwoordelijk was voor driekwart van de zakkenrollerij in de Franse hoofdstad. Er waren ongeveer honderd kinderen en jonge adolescenten actief in de bende, die werd geleid door leden van de familie Hamidovic.

Wanneer de kinderen niet voldoende omzet binnenbrachten uit zakkenrollerij of bedelen werd soms als straf geweld toegepast of werden meisjes verkracht. Alle meisjes zeiden tegen de politie in eerste instantie Hamidovic te heten. De leider droeg hen op die naam als een soort merknaam te dragen.

De organisatie opereeerde in meerdere Europese steden: Rome, Brussel, Genève, Madrid en Barcelona. In Frankrijk was de bende actief in Parijs, Montpellier, Perpignan en Aix-en-Provence. De opbrengst zou in 2009 ruim een miljoen euro zijn geweest, een kind kon dagelijks een bedrag tussen de 300 en 1000 euro aan omzet binnenbrengen.

In totaal zijn 19 mensen aangehouden in Frankrijk en Italië. Tegen Fehmi Hamidovic liep al een tijdje een internationaal opsporingsbevel.