Verdachte Bende van Nijvel was eerder herkend

Er is mogelijk een doorbraak in de zaak rond de Bende van Nijvel. Afgelopen maandag heeft de Belgische politie een 68-jarige man aangehouden, die mogelijk aan de tweede golf overvallen in 1985 heeft deelgenomen. Hij is in 1997 al door zeker twee getuigen herkend op basis van een compositietekening, maar dat leverde toen niks op. In tegenstelling tot wat eerder werd bericht, heeft de man nog geen bekentenis tegenover de politie afgelegd.

De man is opgepakt na een tip uit Frankrijk. De verdachte zou een man in een café in vertrouwen hebben genomen en hem hebben verteld dat hij iets met de Bende van Nijvel te maken had. Deze getuige is met die informatie naar de politie gestapt. De politie wilde nog niet veel kwijt; eigenlijk was justitie nog van plan te wachten met het nieuws naar buiten te brengen, maar omdat het nieuws was gelekt werd er toch een persconferentie gegeven. De politie gaat met psychologen onderzoeken of de man geen pathologische leugenaar is die in zijn eigen verhalen is gaan geloven.

Eerder geen dna-match

Toen de man in 1997 werd herkend op een compositietekening, is hij ook opgepakt. Er werd dna bij hem afgenomen, maar daar werd geen match gevonden. Mogelijk wordt er met nieuwe technieken wel een link gevonden.

De verdachte zou indirect bij de eerste golf van overvallen betrokken, en als overvaller bij de tweede golf. Dat was was de meest gewelddadige. Er vallen onder meer de dubbele overval op de Delhaize-winkels in Eigenbrakel en Overijse onder, waarbij op 27 september 1985 acht doden vielen. Anderhalve maand later vielen opnieuw acht doden bij een overval op de Delhaize in Aalst. Dat was de laatste overval die door de Bende van Nijvel is gepleegd. In totaal vielen er tussen 1983 en 1985 28 doden.

Verdachte pleegde twee moorden

De verdachte die is opgepakt, is niet eerder in beeld geweest. Het gaat om een man uit Brussel die wel veroordeeld is om twee moorden, die hij in 1981 en 1991 gepleegd zou hebben. De man zou zich ook vaker ophouden met criminelen uit de Brusselse onderwereld, maar zou niet tot de kopstukken worden gerekend.

De zaken zaken verjaren op 10 november 2015; dertig jaar na de laatste overval. Als de verjaringstermijn niet wordt aangepast, zal het daarom niet van een rechtszaak komen: de periode is te kort om de verdachte nog veroordeeld te krijgen. Er gaan in België al jarenlang stemmen op om de termijn aan te passen. De procureur-generaal stelde eerder voor om alle misdrijven waar levenslang op staat tot 2025 op te rekken. 'Tegen die datum kunnen we veronderstellen dat het merendeel van de daders overleden is of zeer oud zal zijn', zei hij destijds.

Gegraven bij oud-militair

De afgelopen weken werd er rond een mijnenterrein bij de Belgische plaats Bergen gezocht naar sporen van de Bende van Nijvel. Er gingen al lange tijd verhalen dat er in een mijn een auto met daarin een lijk en wapens was gedumpt. Of de arrestatie iets met deze zoektocht te maken heeft, is niet duidelijk.

Eerder vond de politie het niet waard om bij de mijnen te zoeken, maar een team dat alle sporen nog eens nagaat, is al weken bezig de omgeving na te trekken. De afgelopen dagen is voornamelijk gezocht op een terrein dat eigendom is geweest van Georges H., een oud-militair die connecties had met neonazi's. Hij was rijkswachter en agent van de militaire veiligheidsdienst. H. is in 1989 overleden. Hij was bevriend met onder meer Georges Simon, een neonazi die eerder in beeld kwam bij het onderzoek rond de Bende van Nijvel.

'Killer' geraakt

Mogelijk is het lijk dat volgens de verhalen in de gedumpte auto zou liggen van het bendelid 'Killer'. Bij de laatste overval is hij in de kofferbak gaan zitten met een automatisch wapen, om voorbijgangers te beschieten. Een agent heeft toen teruggeschoten en is ervan overtuigd dat hij hem geraakt heeft.

Er is eerder een kogelwerend vest gevonden met daarop een bloedspoor. Rechercheurs zijn ervan overtuigd dat dat het vest was wat 'Killer' aanhad toen hij geraakt was. Het spoor was nog goed genoeg om er een dna-profiel van te onttrekken.