Bende van Nijvel: topman Westland New Post opgepakt

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die in de jaren 80 in België gewelddadige overvallen pleegde waarbij meerdere doden vielen, is een nieuwe verdachte opgepakt. Het gaat om de voormalige nummer twee van de extreem-rechtse en pseudo-militaire groepering Westland New Post.

Er lijkt een doorbraak in het onderzoek te zijn door een bekentenis van ex-crimineel Eric Lammers (foto), die op tv verklaarde dat Westland New Post betrokken was bij overvallen op warenhuizen. Lammers was zelf lid van de extreem-rechtse organisatie.

Arrestatie en huiszoeking

Woensdagochtend is Michel Libert opgepakt. Op basis van de doorzoeking van het huis van Libert en het verhoor, dat zeker de hele woensdag heeft geduurd, wordt hij waarschijnlijk donderdag voor de onderzoeksrechter geleid. Die moet over de aanhouding oordelen.

Libert werd eerder al verhoord in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, maar hij was tot dusver steeds getuige en nooit verdachte.

‘Ik ken leden van de Bende’

Uit de bekentenis van Lammers kan worden afgeleid dat Westland New Post verkenningen deed voor onder meer de Bende van Nijvel. ‘Wij hebben met Westland New Post in warenhuizen verkenningen gedaan’, zegt hij in het tv-programma. ‘We keken hoe we de winkels het best konden overvallen. We deden dat in warenhuizen waar later de Bende heeft toegeslagen, maar ook in andere warenhuizen.’

Lammers zegt dat hij er zeker van is dat hij leden van de Bende van Nijvel kent. ‘Alleen weet ik tot vandaag niet wie ze zijn. Zelf heb ik er zeker niets mee te maken.’ Of Westland New Post bij de overvallen zelf betrokken waren, is niet duidelijk. Lammers sluit dat niet uit.

De politie denkt dat leden van Westland New Post achter de overvallen zitten. Eerder werden al plattegronden van warenhuizen bij voormalige leden van Westland New Post gevonden. Dat waren niet de winkels die door de Bende van Nijvel zijn overvallen. Omdat er bovendien gebrek aan bewijs was, liep het spoor richting de extreem-rechtse organisatie dood.

De theorie dat extreem-rechtse organisaties achter de overvallen zaten, heeft de Belgische justitie nooit helemaal laten varen. Twee jaar geleden werd er nog in een bos gegraven naar wapens, bij een huis van een sympathisant van extreem-rechtse groepen. Leden van de Westland New Post kwamen regelmatig bij hem over de vloer. De zoektocht leverde niets op.