Bendeleden in een kooi gepropt

Een fotograaf van de website VICE wist beelden te schieten van de wantoestanden in een gevangenis in El Salvador. Daar zitten leden van de bendes Mara Salvatrucha (MS-13) en de Barrio 18 (M18) opgesloten in kooien van ongeveer 3,5 m bij 4,5 m. In iedere kooi zitten meer dan dertig mensen onder erbarmelijke toestanden. Video na de break.

(Beeld: www.vice.com)

De kooien waar de bendeleden in worden geplaatst waren oorspronkelijk bedoeld voor gevangenen die daar maximaal 72 uur moesten verblijven. Sommige van die bendeleden zitten daar al jaren opgesloten.

Er zijn slechte tot geen sanitaire voorzieningen en de gevangene slapen op elkaar gestapeld in zelfgemaakte hangmatten. Zo vertelden de bendeleden tegen de reporter van VICE. In de afgelopen tien jaar zou er niet één journalist of fotograaf zijn geweest die de kooien op beeld mocht zetten. De beelden zijn schokkend. Veel zieke gevangenen. Er is geen geld voor voedsel, ruimte en goede gezondheid, vertelde een bewaker tegen de reporter van VICE.

De bendes MS-13 en M18 moorden elkaar al tientallen jaren uit. Vanuit de VS breidde het zich uit naar Midden en Zuid Amerika. In El Salvador werden in 2011 meer dan tien moorden per dag gepleegd, zo meldt VICE. Vorig jaar kwamen de bendes samen met de overheid en religieuze leiders tot een wapenstilstand.