‘Mogelijk doelwit’ vergismoord op tv (VIDEO)

De VARA zond vanavond de eerste aflevering uit van de documentairereeks ‘De Aanklager’ over het werk van een negental officieren van Justitie. In de documentaire was een verhoor te zien van de Marokkaanse kickbokser Aziz Kallah, die zich meldde op het politieburo, na de liquidatie in Amsterdam van de Ghanese bordenwasser Augustine Nyantakyi. Video na de break.

Door Vincent Verweij

De Ghanees Augustine Nyantakyi (foto links) werd vorig jaar met 70 kogels geliquideerd voor de woning van zijn vriendin in Amsterdam Osdorp. Hij bleek een onschuldig slachtoffer; een hardwerkende bordenwasser in restaurant De Plantage, die geen enkel crimineel verleden had. In de media werd al snel het verband gelegd met Aziz Kallah, een kickbokser van Marokkaanse afkomst die criminele connecties zou hebben. Zo was hij goed bevriend met de vermoorde oud-kickbokser Tarik El Idrissi (31). En hij woonde in dezelfde flatwoning als de vriendin van de Ghanees. Het vermoeden is dat de daders het op Kallah gemunt hadden, maar per ongeluk Nyantakyi onder vuur namen.

Afschuw

In de documentaire wordt de liquidatie van Nyantakyi gevolgd door de ogen van de zaaksofficier Justin Louman, die belast is met zware criminaliteit in Amsterdam. Aangekomen op de plaats delict hoort de kijker de afschuw die de officier voelt wanneer hij het compleet aan flarden geschoten lichaam van Nyantakyi ziet: ‘Man, man, man… jezus. Zijn gebit is kapot geschoten en zijn hele been hangt los’.

Verhoor

Even later komt kickbokser Aziz Kallah naar het buro, die overigens anoniem en onherkenbaar in beeld wordt gebracht. Hij blijkt niet erg spraakzaam en komt vooral informatie van de politie halen in plaats van duidelijkheid te verschaffen over de geruchten dat hij het beoogde doelwit zou zijn. Als de politie te weinig toezeggingen doet om hem te beschermen, dreigt hij op te stappen. Tot ergernis van Louman: ‘Dan ga je toch naar huis’, zegt hij. En een collega politieman: ‘Schop die man eruit’.

Boeiend

De vierdelige documentaire-serie werd gemaakt door Coen Verbraak, die eerder ‘Kijken in de ziel’ maakte en Danielle van Lieshout, voorheen misdaad- en justitieredacteur bij de talkshow Pauw. In de serie worden alleen officieren geïnterviewd, geen rechters, verdachten of advocaten. Het is daardoor geen kritische beschouwing van het Openbaar Ministerie geworden, maar wel een boeiend kijkje achter de schermen. De eerste aflevering kan hier worden teruggekeken.  De volgende aflevering is volgende week maandag om 21:00u op NPO2.