“Beoogd slachtoffer” liquidatie deed aangifte

De man die volgens het Openbaar Ministerie in juni vorig jaar in Almere had moeten worden doodgeschoten door Mike I. en Quincy S. heeft recent aangifte gedaan. Hij heeft daarin gezegd dat hij op een dodenlijst staat van Benaouf A., een van de partijen in de bloedige Amsterdamse onderwereldoorlog.

Door @Wim van de Pol

Dat bleek donderdagmiddag op een pro forma-zitting tegen onder meer I. en S.. De twee werden op 1 juni in de buurt van de Almeerse woning van deze M. El J. aangehouden in een gestolen BMW. Ze hadden – in juni – dubbele kleding aan, handschoenen en I. een muts. S. had een Glock-pistool in zijn zak. S. heeft tegen de politie gezegd dat er sprake was van voorbereiding van een incasso.

In de nieuwe aangifte zegt El J. dat hij aan niemand een geldschuld heeft en dat hij ervan uitgaat dat hij doelwit van een liquidatie was. Hij zou op een lijst van Benaouf A. staan en dat de jongens die zijn aangehouden ‘van de groep van Benaouf’ zijn. Overigens is El J. in 2012 in zijn schouder geschoten toen hij in Amsterdam een shisha-lounge verliet.

De advocaat van Quincy S., Jan-Hein Kuijpers, wil El J. nu horen als getuige. Benaouf A. zit een celstraf uit voor medeplegen van een liquidatie in 2012. Vorig jaar zou een groepje criminelen hem uit de gevangenis van Roermond hebben willen bevrijden met een helikopter.

PGP-telefoons

De politie hield de verdachten al enige weken in de gaten en greep in op de dag dat zij dacht dat er in Almere een liquidatie plaats zou vinden. Uit heimelijk opgenomen (ovc-)gesprekken tussen de verdachten blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat er sprake was van voorbereiding moord. Ook is vastgesteld dat er een reeks voorverkenningen is gedaan.

Er zijn twee PGP-telefoons gevonden waar de politie geen toegang toe heeft. Het is niet duidelijk of die nog voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, in juli, zullen worden gekraakt.

Er is overigens in december een nieuwe verdachte aangehouden in deze zaak. Hij wordt ook verdacht van twee andere liquidatiepogingen. Zijn zaak diende donderdag niet voor de rechtbank.

De Clercqstraat

Quincy S. was donderdagmiddag niet aanwezig. Gisteren werd bekend dat hij in januari in zijn cel is aangehouden als verdachte van moord of doodslag op Youssef El Kahtaoui (25), een passant die tijdens een wilde schietpartij op straat in Amsterdam werd gedood.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat op 13 mei 2015 twee mannen een waterpijpcafé aan de De Clercqstraat binnen gingen om Samir Z. te liquideren. Er is dna van S. gevonden op de plaats delict omdat hij gewond is geraakt.

Nu blijkt dat S. een verklaring heeft afgelegd. Hij zegt dat het hier ook een incasso betrof en hij met een vuistvuurwapen de lounge is binnengegaan en ‘handen omhoog’ heeft geroepen. Zijn kompaan stond toen in de deuropening met een AK-47.

Er is vervolgens geschoten door een bezoeker van de lounge en zowel S. als de mededader zouden zijn getroffen.

Salvo

De twee vluchtten naar buiten. Vaststaat dat de man met de AK-47 buiten Youssef El Kahtaoui heeft getroffen, evenals een passerende tram. Volgens de officier van justitie liep de schutter nadat El Kahtaoui in elkaar was gezakt op hem af om hem nog eens een salvo op hem af te vuren.

Er zijn in de lounge hulzen gevonden van de kogels waarmee op S. en zijn onbekende mededader is gevuurd. Maar daar zat geen dna op. Van die schutter is geen spoor. Advocaat Jan-Hein Kuijpers wilde weten of onderzoek naar de identiteit van schutter resultaat heeft opgeleverd. Dat bleek niet het geval.

Er is een getuige die aanwezig was in de lounge die heeft verklaard dat ene Samir zou hebben geschoten. Die naam komt overeen met de voornaam van de man die als doelwit is genoemd. Kuijpers wil dat deze man als getuige wordt gehoord.

Zie de eerdere berichten over de Almeerse zaak:

Man opgepakt voor drie liquidatiepogingen (UPDATE)

Verdachten ‘liquidatieplan’ blijven vast

Politie voorkwam mogelijk liquidatie in Almere (VIDEO)