Berisping van agent om aanpak collega

Een inspecteur van de politie in Enschede krijgt een berisping vanwege zijn aanpak en het aanhouden van een collega uit Amsterdam. De 52-jarige Herbert Hoekerswever hield in mei van vorig jaar de Amsterdamse agent Anis Raïss aan in het politiebureau in Enschede. Deze weigerde zich te legitimeren.

Strafbare feiten

De conclusie van intern onderzoek door de politie is dat er geen sprake was van ethnisch profileren. Raïss had dat gezegd in een interview in NRC. Raïss zei tijdens het incident op het hoofdbureau in Enschede tegen Hoekerswever voor de politie te werken maar legitimeerde zich niet. Hoekerswever had hem gezegd: ‘jij ziet er helemaal niet uit als een agent’.

Het Openbaar Ministerie stelde na aangifte van Raïss dat er wel sprake was van strafbare feiten. Toch seponeerde het OM de zaak voorwaardelijk omdat het vond dat een geschil onder collega’s niet in de rechtszaal thuishoort. Het OM was van mening dat de politie intern maatregelen moet nemen tegen de inspecteur.

Irritant

De waarnemend politiechef van Oost-Nederland vindt nu dat er sprake was van plichtsverzuim en dat de aanhouding niet noodzakelijk was. Daaruit volgt de maatregel van een berisping, althans een voorgenomen berisping. Die zal geen gevolgen hebben in het werk. Er komt wel een aantekening van in zijn personeelsdossier.

Raïss gedroeg zich volgens politiechef Pim Miltenburg ‘irritant’, maar wel correct. Er was geen reden voor de inspecteur om Raïss te vragen om legitimatie en dus ook niet voor aanhouding.