Beroep Kaatee ongegrond verklaard (UPDATE)

Tranen na de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven in de zaak van de uitbater van twee speelhallen op de Amsterdamse Wallen, Marcel Kaatee. Het college heeft maandag bepaald dat het beroep dat Kaatee had aangespannen tegen de weigering van de gemeente Amsterdam om hem een exploitatieverguning te geven op de grond van Wet Bibob ongegrond is. De uitspraak betekent waarschijnlijk dat Kaatee zijn speelhallen zal moeten sluiten.

De burgemeester van Amsterdam had vergunningen aan Kaatee geweigerd omdat de speelhallen met witwasgelden zouden zijn gefinancierd en om het gevaar dat Kaatee de exploitatie van de hallen zou gebruiken om strafbare feiten te plegen. Dat laatste vindt het college onvoldoende gemotiveerd, maar het beroep blijft ermee ongegrond.

Kaatee heeft de speelhallen overgenomen van Willem Endstra met een lening 4 miljoen van een financieringsmaatschappij van Jan-Dirk Paarlberg. 

Kaatee is vrijgesproken door het gerechtshof van witwasssen en betrokkenheid bij afpersing van Endstra door Willem Holleeder. Maar, Jan-Dirk Paarlberg is vorig jaar wel veroordeeld voor witwassen van afpersingsgelden door Holleeder van Endstra. En dat geeft voor het college de doorslag.

‘Gelet op de veroordeling van Paarlberg mocht de burgemeester van Amsterdam bij het boordelen van de vergunningaanvraag zich baseren op het vonnis in de zaak Paarlberg,’ aldus het college.

Vanwege de financiering met ‘witwasgelden’ mocht de burgemeester vaststellen dat de exploitant in relatie tot strafbare feiten staat, aldus het college. ‘Of de exploitanten wisten dat het gaat om witwasgelden is niet van belang.’ 

Toen Kaatee de lening van Paarlberg kreeg was deze nog geenszins verdachte in strafrechterlijk onderzoek. 

Anderzijds beoordeelt het college dat het risico dat Paarlberg nam door Kaatee een lening en een hypotheek te geven ‘groter’ was dan in ‘normaal maatschappelijk’ verkeer.

Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. Ook niet als Paarlberg in zijn hoger beroep-zaak later dit voorjaar zal worden vrijgesproken, waardoor het hoofdargument van de gemeente Amsterdam om de exploitatievergunning te weigeren weg zou vallen. 

Kaatee toonde zich aangeslagen na de uitspraak net als het personeel van de twee speelhallen, dat in grote getale was opgekomen.

Hier de gehele uitspraak.

BV8515