Beroepsmilitair ontdekte bom onder auto Kok

Een beroepsmilitair zegt bij toeval vorig jaar de bom onder auto van Martin Kok te hebben gevonden. Hij vertelt dat in Het Parool. De in december geliquideerde blogger zat op dat moment in restaurant Klein Kalfje te eten. Militair “Alexander” zag knipperende lampjes op een kubusvormig pakket onder de Opel Corsa en belde de politie.

Rode lampjes

Het restaurant was op dat moment (tegen 22.00) behoorlijk vol. Als de bom was afgegaan waren er waarschijnlijk meerdere mensen gedood, zo bleek deze week. De militair liep met zijn vriendin een rondje langs de Amsteldijk en kwamen langs restaurant Klein Kalfje. Toen hij de rode lampjes zag paste hij zijn explosieventraining toe. Hij verwijderde zich 500 meter alvorens de politie te bellen. Hij wilde de kans kleiner maken dat het gsm-signaal de bom per ongeluk zou laten ontploffen.

Schuldig

Daarna liep hij terug en twijfelde of hij de mensen bij het restaurant zou waarschuwen, dat deed hij niet, ook omdat hij dacht het restaurant zou worden geobserveerd door de daders. Hij voelde zich schuldig terwijl hij op de politie wachtte.

Hij heeft nog zeker een week onder zijn eigen auto gekeken. Hij was bang dat hij zou zijn achtervolgd.

Er zijn twee mensen aangehouden op verdenking van het plaatsen van de bom:

Nieuwe aanhouding bom-zaak Martin Kok