Beroving diamantair blijkt fake

De overval op de juwelenhandelaar, november vorig jaar in Amstelveen, blijkt in scène te zijn gezet. Dat vermoedt het Openbaar Ministerie. De diamantair hoopte door de gefingeerde overval miljoenen euro’s te kunnen claimen bij de verzekeringsmaatschappij. 

Het verhaal van de juwelenhandelaar was vorig jaar als volgt. Nadat hij op 9 november zijn zaak aan In de Wolken had afgesloten, reed de diamantair naar huis. In zijn straat zwaaide een man naar hem. Toen hij voor de man stopte, trok deze een pistool en dwong hij de juwelenhandelaar terug te rijden naar zijn zaak. Daar aangekomen, doken nog twee overvallers op, aldus ‘het slachtoffer’. De diamantair werd door de overvallers vastgebonden en in zijn kluis opgesloten. Vandaar uit wist hij de politie te bellen. De daders gingen er met een aanzienlijke hoeveelheid juwelen vandoor.

In scène

Politie en justitie denken inmiddels dat de juwelenroof in scène is gezet om de verzekeringsmaatschappij op te lichten. De 50-jarige eigenaar van de juwelenhandel zit sinds medio april vast. Naast de diamantair zijn nog twee mannen en een vrouw aangehouden. Het gaat om een 23-jarige man uit Houten, een 32-jarige man uit Rotterdam en een vrouw van 38 jaar uit Huizen.

De verzekeringsmaatschappij waar de sieraden van het bedrijf verzekerd waren, heeft al een fors deel van de schade uitbetaald.