‘Het beschadigt mensen voor de rest van hun leven’

Eerder deze week verscheen het boek Over de rand. Het huiveringwekkende, waargebeurde verhaal over een vrouw die in haar woning werd verkracht en neergestoken. Vandaag een interview met de schrijfster, Arianne Grootendorst. (Beeld SBS6)

Door Timo van der Eng

Je bent door een onbekende man in je huis aangevallen. Hoe is hij binnengekomen?

Hij heeft van een auto die in de straat stond geparkeerd een antenne afgebroken. Daarmee heeft hij de deur beneden open kunnen maken. Achteraf is gebleken dat het niet om een ‘spontane’ actie ging, maar dat hij het goed had voorbereid. Hij heeft eerder voor mijn deur gestaan. Hij had in die nacht ook een rapekit bij zich, met onder andere een mes en een touw, om mij vast te binden.

De man heeft je verkracht en neergestoken. Hoe heb je het er levend vanaf kunnen brengen?

Hij heeft mij eerst geprobeerd te wurgen, maar ik heb mijn vastgebonden handen los kunnen wurmen, daardoor wist ik hem van mij af te gooien. Toen stak hij mij in mijn hals. Het bloed spoot eruit. Hij schrok daar blijkbaar zo van dat hij weg ging. Waarschijnlijk heeft hij ook wel gedacht dat hij me dodelijk geraakt had. Beneden mij woonde toentertijd een arts, die heeft de slagaderlijke bloeding kunnen stelpen. Omdat er ook een zenuw was geraakt kon ik mijn arm niet meer bewegen.

Hebben ze de man kunnen pakken?

Ja. Zes weken nadat hij bij mij had toegeslagen probeerde hij het bij een andere vrouw. Hij wist echter niet dat haar vriend net een avond van tevoren was teruggekomen van een verblijf in het buitenland. Toen hij met een rapekit in hun kamer stond heeft die vriend hem weggejaagd. Hij is hem zelfs achterna gegaan en heeft hem op straat vastgehouden totdat de politie kwam. Tijdens zijn verhoor na zijn aanhouding zei hij rare dingen, zoals ‘alle vrouwen hangen met hun tong uit hun mond.’ Een oplettende rechercheur herinnerde zich dat hij diezelfde zin ook tegen mij had gezegd, dat had die agent in mijn verhoor gelezen. Toen ze hem daarover ondervroegen bekende hij.

In het boek staan ook originele passages uit het politiedossier. Hoe ben je daar aan gekomen en waarom heb je die in het boek gezet?

Ik kan niet zeggen van wie ik de dossiers heb gekregen. Laten we het houden op een man in een lange regenjas in een parkeergarage. Ik heb delen van het verhoor van de dader en zijn psychiatrische rapporten in het boek opgenomen, omdat het goed laat zien wat voor man het is die mijn leven totaal op zijn kop heeft gezet.

En, wat voor man is het?

Het is een gek, een psychopaat. Maar hij was wel gewoon getrouwd en heeft twee kinderen. Naar eigen zeggen heeft hij twee andere vrouwen vermoord en begraven. Een in de buurt van Breda, eentje in Den Haag. De politie is nog wel op zoek geweest naar die vrouwen, maar heeft niets kunnen vinden.

Zit hij nog steeds vast?

Ja. Hij is veroordeeld tot tbs. Iedere twee jaar wordt beoordeeld of hij vrij kan komen. Dat is tot nu toe niet het geval.

Waarom heb je dit boek eigenlijk geschreven?

Ik heb willen laten zien wat een verkrachting en moordaanslag met een slachtoffer doet. Ik vind het belangrijk dat dat gehoord wordt. Het zou ook mooi zijn als het boek troost kan bieden aan andere vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Verkrachting komt vaak voor, het beschadigt mensen voor de rest van hun leven.

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000056557939″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]