‘Beschieting coffeeshops geen incidenten’

Het is ‘onwaarschijnlijk’ dat het beschieten van coffeeshops in Amsterdam losstaande incidenten zijn. Woensdag werd voor de zesde keer in nog geen jaar tijd door onbekenden het vuur geopend op een coffeeshop in de stad. Waarschijnlijk is er een verband.

Zeker

Blue Lagoon aan de Overtoom is de zesde coffeeshop in een jaar die na een nachtelijke schietpartij op last van gemeente is gesloten. Zo zijn zes ondernemingen op efficiënte wijze voor langere tijd uitgeschakeld (geweest). Een hypothese is dat concurrenten zo bedrijven van de markt halen, een andere hypothese is dat coffeeshops in de stad worden afgeperst, onder dreiging van een mogelijke beschieting en sluiting. Het is immers vrijwel zeker dat de gemeente besluit een shop te sluiten na een beschieting, omdat het belang van openbare orde en veiligheid altijd het zwaarst weegt.

Nederlands-Marokkaanse achtergrond

Een woordvoerder van de politie zei tegen De Telegraaf dat dit de twee belangrijkste scenario’s zijn waar de politie naar kijkt in hun onderzoek: ‘Het is niet erg waarschijnlijk dat dit losstaande incidenten zijn.’ Hij benadrukte ook dat nog meer scenario’s in onderzoek zijn. Volgens De Telegraaf gaat het om shops met eigenaren met Nederlands-Marokkaanse achtergrond.

Er is geen apart team geformeerd die de beschietingen bekijkt. De aanslagen worden onderzocht door recherche uit het betreffende district.

Overigens gebeurt het beschieten van coffeeshops ook wel buiten Amsterdam.

Zie ook:

Coffeeshop in Amsterdam-West beschoten

Weer coffeeshop in Amsterdam beschoten (VIDEO)

Coffeeshop in Amsterdam-centrum beschoten (UPDATE)

Vierde coffeeshop in Amsterdam dicht na kogels (VIDEO)

Weer coffeeshop in Amsterdam beschoten (VIDEO)

Opnieuw coffeeshop in Amsterdam beschoten (VIDEO)