Beslag op miljoenen-villa in Costa Rica

De justitiële autoriteiten in Costa Rica hebben op verzoek van het functioneel parket voor circa één miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen van een 57-jarige Nederlander en zijn voormalig Spaanse levenspartner. De Nederlander woonde sinds de schorsing van zijn voorlopige hechtenis in Costa Rica.

Alicante

De villa met belendend hotel heeft de Nederlander laten bouwen op één van de duurste plekken van het Centraal-Amerikaanse land. Hij is de hoofdverdachte in een lopend onderzoek van de FIOD naar een miljoenenfraude met beleggingen in Spaanse zonne-energieplantages. De ondernemer werd in juni 2013 op verzoek van het functioneel parket in Alicante aangehouden en overgeleverd aan Nederland. De rechtbank schorste zijn voorlopige hechtenis in september 2013. Sindsdien verbleef de verdachte, veelal in zijn villa in Costa Rica.

Beleggingsfraude

Het functioneel parket stelt dat hij in grote weelde zou leven, ‘in schril contrast’ tot de inleggers van de door de verdachte opgezette  – inmiddels failliete – beleggingsvehikels, die hun pensioen- en spaargeld zagen verdwijnen. De verdachte heeft vermoedelijk de inleggers misleid met garanties die niet zijn waargemaakt. Zijn ex-levenspartner wordt verdacht van betrokkenheid bij de beleggingsfraude en het witwassen van gelden.

8.500.000 euro

Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat 314 beleggers samen een bedrag van ongeveer 8.500.000 euro hebben ingelegd. Het Nederlandse bedrijf dat de beleggingen beheerde is in 2009 failliet gegaan en de beleggers hebben van hun inleg plus toegezegde rendementen slechts een fractie teruggekregen. Een aan de beleggers beloofd garantiefonds bleek niet te bestaan. Het miljoenenbeslag in Costa Rica is gelegd om zo veel mogelijk gelden veilig te stellen voor de slachtoffers van de vermoedelijke beleggingsfraude. Het Openbaar Ministerie onderhoudt in deze kwestie contact met de curatoren in het faillissement van beide beleggingsvehikels. De curatoren behartigen de belangen van de crediteuren en de gedupeerde beleggers.