Beslag op uitkering Volkert van der Graaf

Er is beslag gelegd op de uitkering van Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. Dat meldt het tv-programma KRO Reporter op zijn website. Het gaat om een vordering van 1.429 euro, die omroep KRO-NCRV op Van der Graaf heeft, die hij niet heeft voldaan. Het bedrag wordt nu ingehouden in maandelijkse termijnen op zijn bijstandsuitkering.

Door Vincent Verweij

Van der Graaf werd in september 2015 veroordeeld tot het betalen van proceskosten, na een verloren kort geding tegen de omroep. Omdat hij het bedrag niet betaalde, is de deurwaarder onlangs overgegaan tot beslaglegging.

Verborgen camera

Van der Graaf spande het kort geding destijds aan om te voorkomen dat een aflevering van Brandpunt-Reporter over hem zou worden uitgezonden. Daarin waren gesprekken met hem te zien, die met een verborgen camera waren gefilmd. Het kort geding dat hij op de dag van de uitzending aanspande, verloor hij en daarom werd hij veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Het ging om 1.429 euro aan griffierechten en advocaatkosten.

Maandelijks valt er 66,63 euro onder het beslag, meer mag niet in verband met de wettelijke regels voor beslag op uitkering. Volgens de deurwaarder hebben zowel Van der Graaf als de Gemeente Apeldoorn ‘tegengestribbeld’ bij de beslaglegging.

Rekeningen

De talrijke procedures die Volkert van der Graaf heeft gevoerd sinds zijn vrijlating, hebben inmiddels tot aanzienlijke kosten voor hem geleid. Hij voerde zes juridische procedures, waarvan hij er vier verloor. In totaal is hij meer dan 11.000 euro aan proceskosten verschuldigd. Het is niet duidelijk of hij de rekeningen voor de andere verloren procedures wel heeft voldaan.

Reclassering

Vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie wil dat Volkert van der Graaf een deel van zijn voorwaardelijke gevangenisstraf alsnog uitzit. Van der Graaf heeft volgens het OM één van de de voorwaarden voor zijn vrijlating overtreden. Hij zou zich niet hebben gehouden aan de meld- en informatieplicht bij de Reclassering. Binnenkort dient hierover een nieuwe rechtszaak, waarbij het OM zijn gevangenneming zal vorderen.

Zie ook:

Justitie wil Volkert terug in de cel

Volkert van der Graaf eist vervolging reclassering

Volkert moet zich blijven melden

Volkert wil niet langs bij Reclassering

OM in hoger beroep tegen Volkert van der Graaf

Geen psychologische begeleiding voor Volkert

Volkert eist opheffen verplichte behandeling

‘Minister liegt weer over Folkert

Volkert moet verplicht naar psycholoog