Beslagleggingen in groot witwasonderzoek

Justitie heeft dinsdag beslag gelegd op drie vakantieparken in Nederland en een in Duitsland. Dit naar aanleiding van een groot witwasonderzoek in Rotterdam. Afgelopen week zijn er in verband met het onderzoek negen doorzoekingen verricht in Duitsland, Spanje, Luxemburg en Nederland. Justitie meldt dat hierbij drie mannen en een vrouw zijn gearresteerd.

Arrestaties

De verdachten zijn dinsdag opgepakt. In Nederland een 42-jarige man uit Olst en een 51-jarige man uit Bergen op Zoom. In Duitsland een 52-jarige vrouw en een 72-jarige man. Die laatste is weer op vrije voeten. De vrouw wordt aan Nederland uitgeleverd. De twee mannen worden vrijdag aan de rechter-commissaris voorgeleid.

Vier miljoen

De vakantieparken waar justitie beslag op heeft laten leggen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) een waarde van ruim 4 miljoen euro. Om welke parken het gaat, heeft het OM niet bekend gemaakt. Tijdens het onderzoek zijn bij administratiekantoren, een bank, verschillende woningen en een notariskantoor in Nederland invallen gedaan. Daarbij zijn administratieve bescheiden in beslag genomen die van belang kunnen zijn bij het achterhalen van de eigenaren van sommige locaties en panden.

Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen -onder andere in het buitenland-,dozen met goud en sieraden die in een kluis in Luxemburg zijn gevonden en appartementen in Spanje. Volgens het OM vertegenwoordigen de in beslag genomen goederen minimaal een waarde van 7 miljoen euro.

Wietkwekerij

Het onderzoek is in 2013 gestart nadat er op een vakantiepark in Moerdijk een wietkwekerij werd ontdekt. Onderzoek naar de eigenaren van het park leidde tot het vermoeden dat het park met crimineel vermogen was aangekocht en dat het park werd gebruikt om crimineel geld wit te wassen.