Beslissing Hoge Raad Baybasin weer uitgesteld

De Hoge Raad der Nederlanden heeft de beslissing in het herzieningsverzoek van Hüseyin Baybasin opnieuw uitgesteld. Advocaat-Generaal Diederik Aben is nog niet klaar met zijn onderzoek waarop hij zijn advies aan de Hoge Raad moet baseren. 

Twijfels

Baybasin werd in 2002 tot levenslang veroordeeld voor onder meer het uitlokken van twee liquidaties. Er zijn in de loop der jaren zeer veel aanwijzingen opgedoken dat in het onderzoek tegen hem onrechtmatigheden zijn voorgevallen. Zo zouden de politie en het Openbaar Ministerie hebben gelogen over de gang van zaken bij de start van het onderzoek. Er zijn ook ernstige twijfels gerezen over de afgeluisterde telefoongesprekken waarop het bewijs is gebaseerd. Hoogleraar Ton Derksen betoogde vorig jaar in een boek dat de samenhang in die gesprekken niet kan kloppen en dat de taps opzettelijk moeten zijn vervalst.

Twee onderzoekers

Advocaat-Generaal Aben heeft de afgelopen jaren vele getuigen gehoord in de zaak. Daarnaast heeft hij twee deskundigen aan het werk gezet om definitief uitsluitsel te krijgen over de echtheid van de betwiste telefoongesprekken. Er is een onderzoeker aan het werk die door het Openbaar Ministerie is aangewezen. Daarnaast is er een onderzoeker bezig die de advocaat van Baybasin heeft ingebracht. Naar verluidt is het wachten nog op een rapport van één van de beide onderzoekers. Aben zal op basis van de rapporten van deze twee onderzoekers concluderen aan de Hoge Raad. Doorgaans volgt de Hoge Raad in het arrest deze conclusie op.