Verdachten Eindhoven niet uitgeleverd

De hoofdverdachte van de Eindhovense mishandelingszaak kan niet worden overgeleverd aan Nederland omdat hij minderjarig is. Dat heeft het Hof van Cassatie in Brussel bepaald. De jongen is 17 jaar. Vier andere Belgische verdachten in de zaak zijn wel meerderjarig. Bij de mishandeling waren acht verdachten betrokken. Drie van hen zijn in Nederland op vrije voeten.

 

Twee verdachte jongens (15 en 17) die nog vastzaten op verdenking van de zware mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven op 4 januari, mogen voorlopig naar huis. De raadkamer van de rechtbank Oost-Brabant heeft dinsdagavond om 17.00 hun voorlopige hechtenis onder een aantal voorwaarden geschorst.

De rechtbank moet volgens de wet bij minderjarige verdachten altijd onderzoeken of zij in afwachting van het strafproces op vrije voeten kunnen worden gesteld.

De rechter heeft de jongens nu huisarrest opgelegd, maar ze mogen wel naar school. Ook is er verplicht reclasseringstoezicht en is het de twee verboden in het centrum van Eindhoven te komen. Verder mogen ze geen contact opnemen met medeverdachten.

De vijf Belgische jongens die worden verdacht en in België wonen, worden nog niet aan Nederland uitgeleverd. Het hof in Antwerpen heeft dinsdag bepaald dat de beslissing over de overlevering is uitgesteld naar 26 maart.Volgens Omroep Brabant wordt de beslissing een maand uitgesteld omdat de advocaten van de Belgische jongeren juridische stukken hebben ingediend die het gerechtshof nog moet bestuderen.

Acht mannen worden verdacht van de zware mishandeling van een 22-jarige jongen op 4 januari op de Vestdijk in Eindhoven. Zij schopten en sloegen het slachtoffer meerdere malen, ook terwijl hij op de grond lag. De beelden werden in een korte tijd verspreid via het internet.

Justitie in Nederland wil de verdachten hier voor de rechter brengen en dat heeft de Belgische rechtbank eerder ook bepaald, maar de verdachten gingen in hoger beroep.

Lees ook:

Geweld Eindhoven: 2 man langer vast 

Mishandeling: verdachten melden zich

Eindhoven: ‘Schoppers al tijden bekend’