Beffen komen niet opdagen

In de advocatuur zal het al wel geland zijn, hij ligt er al een tijdje: de Quote over “Tuig in Toga”, advocaten met een vlekje. Voor de niet-advocaten en niet-Quote-lezers nog een paar aandachtspuntjes. In 2010 kwamen 3265 klachten over advocaten binnen bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Meestal gaat het over veel factureren maar weinig doen, zoals niet verschijnen in de rechtszaal. Nog bekende namen? Jazeker.

Al met al is 3265 klachten toch niet niks, want dat maakt toch 20% van de Nederlandse advocaten. Uit de 1251 zaken die voor de tuchtrechter kwamen kwamen 288 veroordelingen voort, en 46 klachten werden gegrond verklaard, zonder dat het consequenties had voor de advocaat.

Quote heeft een lijstje opgesteld met dertig namen die u misschien niet zou moeten benaderen. Daarop staan ook bekende namen.

Theo Hiddema heeft zich volgens een ex-cliënt schuldig gemaakt aan niet opdagen tijdens een pro forma zitting. Hij wilde een stevige advocaat die opheldering zou moeten vragen over een huiszoeking en een mogelijk vals proces-verbaal.

Maar Hiddema liet niks van zich horen want hij was ’te druk met voorbereidingen van de pro forma-zitting’. Op die zitting kwam hij echter niet opdagen, zonder afmelding. Schorsingsverzoek afgewezen.

Navraag door Quote leerde dat Hiddema ‘het zinloos’ vond en dat de verdachte ‘een recidivist’ is die ‘misschien gaat zitten raaskallen en dan denkt de rechter HIddema, wat heb je nou weer meegenomen.’

Hiddema doet twee- tot driehonderd zaken per jaar en heeft het heel druk. Daarom slaat hij ‘zeker dertig pro forma-zittingen per jaar over’. ‘Laat hem maar een klacht indienen.’    

Tuig in Toga