Bestuurder stichting illegalen veroordeeld

De stad Antwerpen stopt de samenwerking met de Nederlandse stichting SHIP Foundation. Deze stichting krijgt geld van de overheid illegalen te helpen repatriëren naar hun land van herkomst. Hannah A. de Nederlandse bestuurder van de stichting is in Antwerpen veroordeeld wegens drugshandel. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

Afpersing

A. is in maart veroordeeld door de correctionele rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenis wegens drugshandel en afpersing met geweld. SHIP Foundation kreeg subsidies van het stadsbestuur om illegale en criminele Noord-Afrikanen te begeleiden bij hun terugkeer naar hun thuisland.

Verblijfspapieren

Het stadsbestuur van Antwerpen startte eind 2014 met een proefproject om illegale criminelen uit Noord-Afrika vrijwillig te laten terugkeren naar hun thuisland. De stad ging daarvoor in zee met de Nederlandse stichting Ship Foundation, die in Nederland verantwoordelijk is voor repatriëring van Noord-Afrikanen zonder geldige verblijfspapieren. Ship Foundation zorgt niet alleen voor de terugkeer, via Ship Foundation krijgen illegalen ook overheidsgeld om in thuisland een nieuw leven te beginnen.

Ministerie van Justitie

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) heeft de samenwerking met Ship Foundation onmiddellijk stopgezet. De schepen spreekt van een onherstelbare “vertrouwensbreuk”. Duchateau heeft ook de Nederlandse overheid op de hoogte gebracht van de veroordeling van Hannah A. In Nederland werkt Ship Foundation samen met het ministerie van Justitie. Ship Foundation wilde tegen de Gazet van Antwerpen niet reageren.