Betere beveiliging in auto’s: minder diefstallen

In de eerste helft van 2015 zijn zes procent minder personenauto’s gestolen dan in 2014. Er werden de afgelopen zes maanden 5180 auto’s gestolen, tegenover 5492 auto’s in 2014. De daling is voornamelijk terug te voeren op auto’s van jonger dan drie jaar. Zij zijn beter beveiligd, waardoor ze moeilijker te stelen zijn.

Dat meldt Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Het gevolg is wel dat autodieven uitwijken naar de wat oudere modellen. Personenwagens van tussen de vier en zes jaar oud werden juist vaker gestolen, een stijging van 18 procent. Auto’s van zes jaar en ouder werden juist weer minder vaak gestolen.

Het aantal personenauto’s dat wordt gestolen daalt al jaren. Zie de grafiek:

Naast personenauto’s werden ook andere voertuigen minder vaak gestolen. Voornamelijk het aantal busjes dat werd meegenomen is opvallend: dat waren er negenhonderd, 248 minder dan vorig jaar. Ook werden er fors minder vrachtwagens gestolen: 49, tegenover 84 in het eerste halfjaar van 2014. Het aantal gestolen aanhangwagens daalde van 625 naar 462, terwijl er ongeveer evenveel motorfietsen werden gestolen (871).