Geen cel beveiligers Beatstad

Geen cel voor de drie beveiligers van het Beatstad Festival in Den Haag die in 2007 een lastige bezoeker naar buiten werkten, waarna deze overleed. Eén van de drie kreeg donderdag in hoger beroep van het  gerechtshof in Den Haag wel een werkstraf van honderd uur. De andere twee werden vrijgesproken door het gerechtshof in Den Haag.

Op 1 september 2007 veroorzaakte een 18-jarige bezoeker op het Beatstad Festival op de Haagse Malieveld, na afloop tumult in de VIP-tent. Volgens het gerechtshof beledigde en intimideerde hij barmeisjes nadat hij te horen kreeg dat de bar dicht was. Aanvankelijk ging hij mee met drie beveiligers maar na een toiletbezoek probeerde hij toch weer op het VIP-deck te komen.

Daarop pasten de beveiligers geweld toe. Eerst zetten ze hem tegen een afscheidingshek maar de groot uitgevallen (1.95 meter, 124 kilo) 18-jarige bleek niet in bedwang te houden. Daarop werkten ze hem tegen de grond en probeerden ze hem klem te zette. ‘Je gaat dood’, sprak het slachtoffer. ‘Kankerlijers als je me los laat maak ik je af.’ 

Eén van de beveiligers heeft het slachtoffer in bedwang gehouden met een nekklem. Na aankomst van de politie reageerde het slachtoffer niet meer. Na geslaagde reanimatie is hij – met hartslag – naar het LUMC vervoerd, waar hij de volgende dag toch is overleden.

Grote vraag voor het hof was of de 18-jarige is overleden aan verstikking, aan een hartafwijking die al bestond, of dat er ‘opwindingsdelier’ (EDS) is ontstaan. Dat laatste komt geregeld voor bij jonge mannen. En in combinatie met (of veroorzaakt door) cocaïne- of amfetaminegebruik of langdurige vechtpartijen, kan dat tot hartritmestoornissen en zelfs hartstilstand leiden. EDS is na overlijden niet meer vast te stellen bij sectie.

Het hof concludeert op basis van de deskundigen dat het overlijden is veroorzaakt door hartfalen na verstikking. De nekklem moet tot het overlijden hebben geleid.

Toch concludeert het hof dat er geen sprake was van opzet en spreekt de verdachten vrij van het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Een claim tot schadevergoeding is daarom niet ontvankelijk verklaard. Wel is er sprake van dood door schuld: de beveiliger die de nekklem aanbracht lette niet op en zag niet dat het slachtoffer geen lucht meer kreeg. De man die de nekklem aanbracht kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd.