Beveiligers verdacht van dodelijke mishandeling ziekenhuis Geleen

Op donderdag 8 augustus begint in de rechtbank in Roermond de regiezitting tegen twee beveiligers die worden verdacht van de dodelijke mishandeling van een Heerlenaar in het Zuyderlandziekenhuis in Geleen op 10 juli 2017.

Agressief

Een 52-jarige man uit Sittard en een 33-jarige man uit Maastricht kwamen de Heerlenaar (37) op de bewuste zondagnacht in verwarde toestand tegen in de hal van het Zuyderlandziekenhuis. Toen ze hem benaderden en vroegen wat hij daar ’s nachts deed, reageerde de Heerlenaar agressief. Tijdens de confrontatie met de beveiligers werd hij onwel. Hij belandde in het ziekenhuis en overleed vijf dagen later.

Bewakers verantwoordelijk

Het OM heeft de beveiligers meteen als verdachten aangemerkt, maar bijna twee jaar lang bleef het onduidelijk of het tweetal daadwerkelijk vervolgd zou worden. Inmiddels is duidelijk dat de officier van justitie de twee bewakers verantwoordelijk houdt voor de dood van de Heerlenaar. ‘Ze hebben hem mishandeld als gevolg waarvan hij is overleden’, stelt het OM.

De officiële tenlastelegging en de officiële doodsoorzaak worden pas kort voor de zitting bekendgemaakt. Tijdens de regiezitting op 8 augustus wordt bekeken wat de stand van het onderzoek is. Het lijkt veel op een pro-formazitting, maar het verschil is dat de pro-formazitting is bedoeld voor verdachten die nog in voorlopige hechtenis zitten. Het Zuyderlandziekenhuis wil geen commentaar geven zolang de kwestie onder de rechter is.