Turkije boos op OM Haarlem

Turkije heeft Nederland in het openbaar bekritiseerd over het onderzoek naar de dood van een Nederlander van Turkse komaf in een politiecel. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De Turkse vice-premier Bekir Bozdag, die op bezoek was bij de ouders, vraagt zich af of het onderzoek naar het overlijden van Beverwijker Ihsan Gürz niet in de doofpot belandt.

Ihsan Gürz werd vorig jaar op 2 juli hardhandig aangehouden in een snackbar in Beverwijk omdat hij buiten zichzelf van woede was. Hij was Enkele uren later overleed hij in een politiecel. 

Uit onderzoek van het NFI blijkt dat de 22-jarige Beverwijker een hartafwijking had en onder invloed van cocaïne was. Een onderzoek naar de medische bijstand die Gürz in zijn cel heeft gekregen is nog altijd niet afgerond, terwijl het Openbaar Ministerie vorig jaar juli aankondigde dat het binnen enkele weken klaar zou zijn.

Opmerkelijk genoeg bleek vorig jaar bij een tweede autopsie in Turkije dat het hart van de jongen niet meer in het lichaam aanwezig was. De Turkse patholoog vond overigens geen sporen van drugsgebruik.

Vicepremier Bozdag heeft aan minister Leers van Integratie gevraagd om het hele rapport over de dood van Gürz zo snel mogelijk openbaar te maken. Bozdag wil dat de onderste steen bovenkomt in de zaak.

Het Openbaar Ministerie wil pas na het afronden van het volledige onderzoek beslissen of de familie inzage krijgt in de stukken.

De familie stelt dat het hardhandige politieoptreden de doodsoorzaak is.